IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската EDF увеличава съдържанието на желязо в горивните ядрени пръти

Действията на компанията следват публикация, в която се посочва за корозия в обвивката на прътите в китайски реактор

21:45 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската енергийна компания Electricite de France SA (EDF) увеличава съдържанието на желязо в обвивката на горивните пръти в ядрените реактори, за да се справи с дългогодишен проблем с корозията, след като френски вестник съобщи, че реактор в Китай е изправен пред подобни проблеми, информира Bloomberg.

Китайският оператор на атомната електроцентрала „Тайшан-1“ удължи периода на спиране на презареждането с гориво с месеци, тъй като състоянието на обвивката на някои горивни пръти се е влошило, съобщи Le Canard Enchaine в сряда. Оказва се, че няма  достатъчно желязо в циркониевата обвивка на горивните касети, които са осигурени от звеното на EDF, Framatome, изтъква седмичникът, цитирайки източници, запознати с темата.

Корозията на обвивката на горивните пръти е феномен, който също засяга и работещите във Франция ядрени електроцентрали, като проблемът може да се реши чрез промяна в химията, посочва говорител на EDF.

„Тайшан-1“ е един от реакторите от ново поколение, който работи с вода под налягане и е проектиран от Framatome.

Инвеститорите остават предпазливи относно потенциални проблеми с ядрената енергетика в Китай, тъй като търсенето на охлаждане нараства през лятото. Европа все още се бори с високите разходи за енергия, след като ходът на Русия да спре доставките на газ за региона беше усложнен от прекъсвания и ремонти на много от реакторите на EDF.   

Френската компания ще вземе под внимание обратната връзка, идваща от „Тайшан-1“, преди да пусне в експлоатация първия подобен реактор във Франция, изтъква местният енергиен регулатор.

Обектът „Фламанвил-3“, предвиден за зареждане с гориво през първото тримесечие на 2024 г., ще бъде единствената френска ядрена електроцентрала, потенциално засегната от проблема, добавя регулаторът.

Стартирането на „Фламанвил-3“, чието пускане беше отлагано няколко пъти през последното десетилетие поради предизвикателства при строителството, има за цел да засили сигурността на електрозахранването във Франция. Проучванията на EDF, с подкрепата на Framatome, стигат до заключението, че няма проблем с безопасността по отношение на корозионния феномен при първото зареждане с гориво на съоръжението.

CGN Power Co., мажоритарният собственик на двата реактора в АЕЦ „Тайшан“, обяви в началото на миналия месец, че първият блок е стартирал годишното планово прекъсване за зареждане с гориво през първото тримесечие. Компанията планира да направи допълнителни проверки и тестове, за да натрупа опит.

Блокът „Тайшан-1“ беше спрян преди две години, когато проблемите с вибрациите засегнаха горивните пръти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още