IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа отчете най-големия си месечен ръст от миналото лято

Месечното повишаване с 30% през юни е първото от март насам след волатилна търговия

18:00 | 01.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа е записал най-силния си месечен ръст от лятото на миналата година насам и е близо до върховите покачвания от енергийната криза в региона след най-волатилния период за търговията тази година, предава Bloomberg.

Бенчмарковите фючърси са приключили юни с ръст от над 30%, след като цените нараснаха с почти 8 на сто в петък. Това е първото месечно покачване от март и най-големият скок от юли м. г.

През последните седмици пазарът беше под влиянието на движения, свързани с непланирани прекъсвания на доставките, горещи вълни в части от региона и кратък бунт в Русия. Европа все още се опитва да стабилизира енергетиката си, след като Русия ограничи доставките на тръбен газ миналата година, а волатилността е напомняне за чувствителността на пазара към потенциални нарушения дори на фона на по-слабото търсене и стабилните нива на наличностите.

Европейските газови фючърси отчетоха най-големия си месечен ръст от една година насам. Графика: Bloomberg LP Европейските газови фючърси отчетоха най-големия си месечен ръст от една година насам. Графика: Bloomberg LP

Газохранилищата в региона сега са пълни на 77%, много над обичайните им нива по това време на годината, показват данни на Gas Infrastructure Europe. Въпреки това „пазарите са много чувствителни към новини за поддържането на норвежките газови доставки“, коментира Мауро Чавес, директор на анализите в компанията Wood Mackenzie.

Centrica, най-големият енергиен доставчик във Великобритания, обяви в петък, че увеличава капацитета на най-голямото газохранилище на страната, за да осигури по-добра предпазна мрежа за следващата зима. Газохранилището „Раф“ ще може да съхранява до 54 млрд. куб. фута гориво спрямо 30 млрд. преди това.

В същото време вносът на втечнен природен газ от Северозападна Европа е намалял до почти най-ниските си нива от септември м. г. Конкуренцията с Азия за втечнен природен газ може да се засили през идните месеци, ако повишаването на температурите увеличи търсенето.

От началото на юни рекорден брой фючърси са били изтъргувани на Title Transfer Facility (TTF), ключовия и жизненоважен хъб за търговия с газ на Европа в Амстердам, показват борсови данни.

„Много хедж фондове стъпиха на европейския пазар на фона на волатилността миналата година и пазарът ще трябва да се съобразява повече с тези финансови потоци занапред“, коментира Джеймс Уадел, ръководител на отдела за европейски газ и глобален втечнен природен газ в консултантската компания Energy Aspects. „Волатилността вероятно ще продължи предвид новата структура на пазара и факта, че Европа е много зависима от спечелването на товари с LNG, за да постигне баланса си“, допълва той.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка за август завършиха с 5% ръст до 37,10 евро на мегаватчас, като изтриха по-ранна загуба. Британският еквивалент напредна с 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Брей, откоги голландския гулден е станал конвертируем мани ми и очен ,очен дарагой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
каквато и волатилност да следва пазарът ... не може да постигне справедливата цена на саша милер от $3000 за илядо ... :))) ... а те и пАтоците си гръмнаха , тъй че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още