IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо забавянето на решение за "Марица-изток" ще коства скъпо?

Има много силни интереси централите да продължат да работят както в момента, каза д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания към БАН

15:54 | 30.06.23 г. 4

Забавянето на решение и прилагане на мерки за "Марица-изток" ще бъде много по-скъпо в бъдеще, а работещите там не получават никаква информация или насока какво ще се случва от държавата. Това каза д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания към БАН, който коментира изследването "Регионален демографски и социално-икономически анализ на района на "Марица-изток" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Има много силни интереси централите да продължат да работят както в момента, коментира той.

Той коментира, че обявеният през 2022 г. ренесанс на въгледобива и въглищната енергетика заради атаката на Русия срещу Украйна така и не се състоя, тъй като цените от ВЕИ бяха доста по-ниски. През 2023 г. цената на енергийните борси падна допълнително и ТЕЦ са принудени да продават енергия под себестойността ѝ.

"Пазарът избутва въглищните централи и прави неконкурентна енергията от тези централи... Безотговорно е де се отлагат решението и мерките за този проблем, стратегиите за заместване, да казваме "централите ще си работят, защото 40 хил. работни места зависят от тях, и ние сме социална държава и ще плащаме милиарди от бюджета, за да субсидираме тези централи".

"Истинският предприемачески подход е да се вземат превантивни мерки тези хора да не бъдат изправени пред свършен факт за затваряне на ТЕЦ-овете и мините", каза събеседникът.

По думите му има много силни интереси централите да продължат да работят както в момента. "От една страна политиците не желаят реално да се намесят и да рискуват вота на близо 80 хил. гласоподаватели в региона - заетите в сектора и техните семейства. Профсъюзите също не искат да губят членове", добави Събев. "Марица-изток" също така не е монолитна структура, а има много части, всяка от които с отделен собственик и отделни интереси. Държавата участва като собственик на мините и най-голямата ТЕЦ "Марица-изток 2", а собствеността на "американските" ТЕЦ-ове се сменя през годините, обясни гостът.  

"Тази безотговорност към бъдещето на хората идва от тези запазени интереси и тук е мястото на централната власт да разясни как стоят нещата", коментира той.

"Разговорът за бъдещето на "Марица-изток" страда и от много подвеждаща или недостатъчно известна информация - както за дела на ТЕЦ в енергетиката на страната, така и за цената в човешки животи. Всяка година около 1000 случая на преждевременна смъртност в региона са причинени от работата на "Марица-изток", каза Събев, позовавайки се на данни в специализирани медицински издания. 

По думите му квалифицираната работна ръка в "Марица-изток" с опит в производството може лесно да намери добра заместваща заетост в други сектори - от електромобили до оптична техника и машиностроене. Нови чисти производства в региона могат също да привлекат голяма част от тези кадри, а заради много добре развитата си енергийна инфраструктура, произвеждането на чиста ВЕИ енергия би било много изгодно в дългосрочен план.

Рекултивацията на терена ще бъде огромно начинание, което ще отнеме от пет до седем години и ще създаде много работни места. Уместно е да се създаде високотехнологичен парк между Раднево и Гълъбово, които да използва квалифицираните работници, каза още Събев. Разумно е да се изгради и една заместваща мощност на "Марица-изток", насочено към промишлено производство с висока добавена стойност.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 1 година
През 2025 г., в Икономическа Зона - Божурище, Институтът за Биомаса и Биогорива - ibb.alle.bg , стартира Проекта "SGB" с изграждането на първата в света Пилотна Инсталация - "В-Ферма", за добив на хиляди тонове дневно Инженерна, Оранжерийна, 100% Карбон-Неутрална, Свръхбързо-Растяща (в рамките на часове) Биомаса - biomass.alle.bg , като стерилно-чисто биогориво-заместител на въглищата и газа, без каквото и да било преустройство на ТЕЦ-овете и като суровина за добив на хиляди тонове храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
onezero007
преди 1 година
Ай стига лъжи, пазарът ги бил избутвал?? По-евтин ток от този няма, само махнете данък въздух и субсидиите за молтаиците и да видим кой ще трябва да спира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=energetics&Number=1949706672&page=&view=&sb=&part=1&vc=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още