IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите пазари изглеждат спокойни за предстоящата зима в Европа

Неяснотите около доставките през зимата на 2024 година обаче се задълбочават

18:44 | 08.06.23 г. 8
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Спредът между цената на газа в Европа за предстоящата зима и зимата на 2024/2025 година се разширява, което е сигнал, че пазарите не виждат краткосрочни рискове, пише Bloomberg. Европейските страни изглеждат много по-подготвени за новия зимен сезон - по данни на Gas Infrastructure Europe газохранилищата са пълни до 70,5% от капацитета си, което е много високо ниво за това време на годината.

Данните за България показват, че газохранилището в Чирен е пълно до над 85% от капацитета си.

Опасения за зимата на 2024 година обаче носи неяснотата около руските доставки на газ в Европа. Договорът за транзит между Русия и Украйна изтича през декември 2024 година, а в момента руският природен газ влиза в Европа само през "Турски поток" и трасето през Украйна. Като цяло не е ясно какво ще се случи с руския газ, дори и войната в Украйна да приключи дотогава, нито какво ще е търсенето в Европа и Азия, както и какви количества втечнен газ реално ще има на пазара.

Очакванията са, че световните газови пазари ще останат волатилни до 2026 г. Тогава на пазара ще се появи втечнен газ от големи проекти, които се разработват в момента в Катар и САЩ.

Какво се случва с цената на газа?

Справка в нидерландската борса TTF показва, че на 7 юни цената на контрактите с доставка през декември 2023 г. достига 42,89 евро за мегаватчас, спрямо 46,74 евро за мегаватчас през декември 2024 г. Доставките на газ за януари 2024 г. са с цена 43,52 евро за мегаватчас, спрямо 47,14 евро за мегаватчас през януари 2025 г.

Цената на газа през зимата традиционно е по-висока, тъй като тогава е пикът на потреблението в Европа. В момента цената на газа се движи около нивото от 28 евро за мегаватчас.

Търговията се изнерви в последните дни, след като на 1 юни записа цена от 23 евро за мегаватчас, няколко дни по-късно - на 5 юни, достигна до 28,50 евро за мегаватчас. Анализаторите коментират, че вероятно цената на газа е достигнала своето дъно и фактори като търсенето в Азия, както и увеличаването на напрежението в Украйна, започват да имат все по-голямо значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 1 година
Смятам, че ние потребителите и промишлеността можем да се чувстваме по-уверени и спокойни относно наличието и достъпността на газ по време на зимния сезон. Това може да има положително въздействие върху стабилността на цените на газа и да помогне за планирането и управлението на енергийните ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Определено и потребителите на природен газ трябва да са спокойни за следващата зима. Предвид драстичния спад на цените последните месеци и огромните количества от газ, които има налични. Също така и газохранилищата в голямата си част са пълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Пак ли надеждичка за копейнишките ви сърчица, че Вуте да е зле и той. Колко жалки твари сте ти и себеподобните ти. Между другото - за провалът на животеца ти не сме виновни ни, че да ни мразиш, сам си си виновен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Като потребители на природен газ от повече от 8 години се надяваме да няма вече шокови цени и да можем спокойно да се отопляваме през предстоящата зима. Разбрахме, че не трябва вече да се страхуваме,че няма да има. Появи се конкуренция на пазара, което доведе и до регулирането му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... политкомисарче-злобарче ... 400млн кубика на седмица и върви надолу любимата ти смехотворна 1/8 от земната суша ... с тях и без тях няма да има никакво съществено отражение ... ние в момента дори и от ингилизите получаваме повече , от Алжир получаваме повече ... за Норвегия и LNG дори не споменавам , там разликата е в порядъка , не в числата ... :))) ... а на Портовая си гори факелче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
https://agri.bg/***/proizvodstvoto-na-biogaz-v-balgariya-nabira-skorost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
"Въпреки че в Германия фермерите не получават субсидии за производство на биогаз, има гарантирана изкупна цена за срок от 20 години, която се сформира от себестойността за получаване на биомасата, инвестицията, която е вложена за производството на биогаз, срока на изплащането й, като рентабилността е между 7-8% годишна база, което смятам е напълно удовлетворяващо." https://***.gie.eu/publications/maps/european-biomethane-map/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
Започна да намирисва на оня виц, дето падащият от 10-тия етаж, някъде около 3-тия си рекъл:*До тук добре!* * Газовите пазари изглеждат спокойни за предстоящата зима в Европа* - Звучи супер, когато лятото едва започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още