IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите пазари са под натиска на оптимизма за ВЕИ в Германия

Заради войната в Украйна Берлин ускорява зеления преход, сочат изчисления на BloombergNEF

16:22 | 30.05.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа се задържа на нивата от около 25 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво за последните две години. През миналата седмица суровината записа седмично понижение от -17,5% и най-дългата серия със спад на цената от 2007 година насам, което е коренно различно състояние спрямо ситуацията от миналото лято.

Към момента няма големи притеснения, които да подскажат, че рекордите от август могат да се завърнат, макар че фючърсите за зимата на 2024 година са с двойно по-високи цени, което обаче е и нормално, защото тогава е пикът на потреблението.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Евтиният газ отново започва да повдига въпроси за нуждата от подкрепа на инвестициите в газовия сектор, отбелязва Bloomberg.

Една от причините за завръщането на цената на газа към нормални за допреди две години нива е и рекордното производство на електроенергия от соларните панели в Германия през последните дни, пише още агенцията.

Страната вече се превръща в европейския лидер на възобновяемата енергия - заради войната в Украйна Берлин се насочи към ускоряване на зеления преход. Според анализите на BloombergNEF, ако тенденцията се запази, то до 2030 година 76% от произведената в страната енергия ще е от соларни и вятърни централи.

В много европейски държави също залагат на зелената енергия, за да избегнат скъпите изкопаеми горива и това ще има допълнително отражение върху енергийните пазари, изчисляват още анализаторите.

Спокойствие на газовите пазари носят и пълните до 68% от капацитета си газохранилища в Европа. Това е рекордно високо ниво за последните години и обещава и една по-спокойна есен и намалени рискове за доставките през зимата. Волатилността на газовите пазари започна още през есента на 2021 година заради по-малко от обичайното количество газ, нагнетено в газохранилищата в Европа. Тогава "Газпром" остави едни от най-големите съоръжения в Германия полупразни, предизвиквайки сериозно напрежение на пазара.

Войната, която започна Русия в Украйна няколко месеца по-късно, допринесе за несигурността за доставките и, съответно, до рекорд на цената на природния газ в Европа.

От Bloomberg посочват, че цените не само в Европа сега са в посока надолу, но и в Азия газът се търгува на най-ниското си ниво за последните две години. Причината е, че търговците започнаха да се съмняват в бума, очакван за китайската икономика след края на ограниченията заради пандемията от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Когато енергетиката стане дъвка за непосветени в нищо политици, се получава това, което в момента наблюдаваме. Т.н. ВЕИ генерират ел.ток. Но 70% от консумираната енергия е топлинната. Отделно, балансиране на небалансируемото е работа само за "зеленикакви" човечета. И струва ужасно скъпо. Затова тия дни еленергията в редица страни е с отрицателна цена. Защо? Отговорът не е за членове на тролетариата. И не подлежи на прости, в смисъл "зеленикакви" решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
OHЯ
преди 1 година
Те борсите затова работят , за да втълпяват на таваришите нещо си :):):) . А нафтичката и тя ли се вдига , а дрОгарЕ ? А защо ботоксолюбците са голи , боси , и съдрани ? Хамериката ли е виновна , че са бедни , или вродената им тъпота ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
doba
преди 1 година
До: OHЯ: мен па некак си ми изглежда, че когато ракетата не можела да лети - Россия била виновна. А конкретно за гъзът - не*КОЙ се опитва да ни втъплпи, че гъзът пада, АМА - май само в статиите. А на пазара е скъпичък и затова - Топлофикациите - нагоре. Айде честито, наесен ще се усети. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
До: OHЯ: Не питай другарите, а майсторите. Илюминатените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
OHЯ
преди 1 година
До: dobaЩото сме копие на пРасия , а не нормална европейска държава ! А цената на Газа е любима на друзята антиваксърЕ-ботоксолюбци , ама нещо напоследък не говорят на тази тема . Що така бе дрОгарЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Да се върна на любимата ми тема: гъзът спада навсякъде, но цените на Топлофикациите в БГ - 100% нагоре. Що бе?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Като подкарате и *другите паметници*, да не пропуснете този пред посолството на САЩ на американските летци, убити в България. Има и други паметници на съюзници на окупаторите - напр. паметникът на м-р Франк Томпсън - представител на английското военно разузнаване в партизанския отряд Чавдар. Убит е вързан, без съд, заедно с партизани от отряда, заловени при Батулия. Паметникът е там - да не го подминеш. Може дядо ти да е бил в жандармерийската дружина, свършила това. Ще го уважиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... настроените терминали , са настроени да могат да работят в бъдеще с водород ... не ги мисли германците ... и паметника ще го бишнем , и други паметници ще затрием ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
Не само руски газ, ам изобщо никакъв газ не трябва да се гори в Германия. А настроените терминали ще се превърнат в паметници на зеления прогрес! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още