IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия остава конфликтна точка в дневния ред на ЕС

Страните в блока за разделени по отношение на ролята на ядрената енергия в прехода на блока към въглероден неутралитет

19:30 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Страните, които се застъпват за ядрената енергия, изтъкнаха, че формата на енергия е централна за прехода на Европа към въглероден неутралитет на фона на дълбоките разногласия в Европейския съюз (ЕС) относно ролята на ядрената енергетика в изпълнението на ангажиментите за климата, пише Ройтерс.

Дългогодишните разногласия относно ядрената енергия в 27-членния блок се задълбочиха тази година, след като страните се сблъскаха относно въпроса дали нисковъглеродната ядрена енергия трябва да се „закачи“ към целите за възобновяема енергия.

Напрежение избухна и между Франция, Испания и Германия - най-големият потребител на енергия в Европа, която затвори последните си ядрени реактори миналия месец - относно това дали планираните енергийни инфраструктурни проекти трябва да поддържат ядрена енергия.

Срещата на висши политици в Париж призова ЕС да осигури по-голяма подкрепа на ядрената енергетика чрез своите енергийни политики, включително чрез зелени промишлени субсидии и „банка“ за финансиране на водорода. Междувременно Брюксел казва, че само някои напреднали ядрени технологии ще получат стимули от ЕС.

„Ядрената енергия е основен актив както за нашата сигурност на доставките, така и за ангажиментите, свързани с климата“, изтъква във встъпителна реч френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше, която е домакин на срещата.

Събитието събра на едно място еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон и представители от 14 държави от ЕС, включително Белгия и Нидерландия, плюс Италия като наблюдател и Великобритания като външен гост.

Страните също обсъдиха как да работят заедно за увеличаване на възможностите за работа в европейската ядрена енергийна индустрия.

Европа разполага с около 100 гигавата инсталирани ядрени мощности, които произвеждат приблизително една четвърт от електроенергията в ЕС.

Ядрената енергия може да произвежда базово електричество без въглероден диоксид в големи количества, а европейските страни, включително Полша - която все още не е построила първия си реактор - и Чехия, виждат това като начин за постепенно премахване на изкопаемите горива.

„Нашата цел е да обсъдим как да финансираме в бъдеще бързото развитие на съвременните ядрени технологии като стабилен безвъглероден източник на енергия“, заяви чешкият енергиен министър Йозеф Сикела.

Ядрената енергия не е възобновяема, тъй като разчита на невъзобновяемо гориво. Тя също така произвежда радиоактивни отпадъци, които „антиядрените“ страни, включително Австрия, смятат, че трябва да насърчат правителствата да се съсредоточат вместо това върху възобновяемата енергия от вятър и слънце, за да намалят емисиите на парникови газове.

В проектоизявлението на страните след срещата, видяно от Ройтерс, се казва, че те също ще се съсредоточат върху намаляване на зависимостта от Русия при ядреното гориво.

Пание-Рунаше изтъква, че Брюксел може да подпомогне този процес, като подкрепи развитието на конверсията и обогатяването на ураново гориво в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още