IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия има амбиции да стане европейски газов център

Укрепването на инфраструктурата ще ѝ позволи да се превърне в централна точка за газа, пристигащ от Африка и Близкия изток

16:34 | 06.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Има ли обаче Италия наистина нужда от нови инфраструктури за газа, пита италианското издание. Мнозина са убедени в обратното. "Газопроводите и съществуващите регазификатори могат да са достатъчни, за да се гарантира националното потребление, ако са придружени с мерки за развитие на възобновяеми енергии и енергийна ефективност: инвестиции, които се нуждаят от далеч по-малко време за реализация от новите инфраструктури за газ и са вече предвидени за климатични цели и енергийна сигурност". Това отбелязва Матео Леонарди, съосновател и изпълнителен директор на Ecco, независима група за проучвания в областта на енергетиката и климата.

Още един факт в подкрепа на тази теза: потреблението на газ в Италия се понижава. През 2022 г. страната е потребявала  с 10 на сто по-малко от предходната година. Ако се отчита зимният период - между септември 2022 г. и февруари 2023 г. - Италия е използвала с 20 на сто по-малко газ от трите предходни зими. "През март, в края на зимата, хранилищата са били пълни на 57 на сто, което е своеобразен рекорд", отбелязва Леонарди.

Зимата бе мека, но не е само това причината. "Спадът на търсенето е структурен, както в гражданския сектор, така и в промишлеността и генерирането на електроенергия", според Леонарди. Това се дължи частично на пестенето на електроенергия от семействата и отчасти на избора за енергийна ефективност, като е налице съществено подобрение в тази насока при сградите. Например тече процес на замяна на котлите с по-ефективни термопомпени отоплителни системи. В промишлеността потреблението на газ също не се е възстановило от кризата през 2008 г., въпреки че технологиите се подобряват. Пикът на потреблението на газ в Италия е бил регистриран през 2005 г. и оттогава се понижава, както в цяла Европа, поради политически избори за разработване на възобновяеми енергии, така и заради технологии, които залагат на ефективността тоест на потреблението на по-малко електроенергия. 

Италианското правителство обаче иска да включи инвестициите за газова инфраструктура в Националния план за възстановяване и развитие и в да ги актуализира в съответствие с европейския план RePower. За да стане това обаче, Рим трябва да покаже, че инвестициите са съвместими с климатичните цели. Планът RePower, разработен от ЕК, за да насърчи разграничаването от руския газ и ускори прехода към възобновяеми енергии, изисква от Италия да доведе до 80 на сто капацитета за генериране на електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г. (спрямо 35 на сто в момента). По тази причина Рим трябва да ускори инсталирането на вятърни и соларни съоръжения, да развие "енергийни общности" и други подобни цели. Асоциацията на промишленостите в този сектор Elettricità Futura поддържа тезата, че това ще доведе до големи ползи и половин милион работни места.

"Вместо това сме свидетели как се залага основно на газа", подчертава Леонарди. Новите структури ще са оперативни след между 5 и 10 години и ще имат активен живот от около 20 години. "Така, докато търсенето на газ ще продължава да се понижава, ние ще сме блокирали държавни и частни средства“. 

На карта е заложено именно държавното финансиране, обяснява Леонарди. "Газовите компании залагат на финансиране от Плана за възстановяване и RePower, или поне на държавни гаранции за инвестиционен план, който ще ги обвърже още повече с газа през идните години на фона на спад на търсенето, както в Италия, така и в Европа. Според него междувременно "световната картина ще се промени, но не е казано, че новите доставчици ще са толкова стабилни, нито, че Русия ще остане враг завинаги". 

Друг критичен момент е забавянето на прехода към възобновяема енергия, въпреки прокламациите. "Има разминаване между насочените към обществеността твърдения, в които Eni говори за преход и декарбонизация и фактите - стратегията на компанията е да се извлича повече газ. Това твърди Антонио Трикарико, експерт по енергийни политики и активист от организацията за екологична справедливост ReCommon.

В крайна сметка е очевидно, че печалбата и основната дейност на една въглеводородна компания са свързани с петрола и газа, според италианското издание. "Проблемът възниква, когато националната политика съвпада със стратегията на една компания", според Матео Леонарди.

В Равена обаче продължава кампанията срещу новия регазификатор. "За нас е знак за една цялостна енергийна политика", обяснява Джузепе Тадолини, говорител за Равена на координационната мрежа "За климата - без изкопаеми горива". "Естествено, отказът от изкопаеми горива ще е постепенен, но трябва да се започне отнякъде. Ако продължаваме да инвестираме, за да развиваме газовата инфраструктура, то ще вървим в противоположната посока", смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 06.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
До: borisovaaaaaaaНапълно ви подкрепям. Природният газ ще си остане най-добрият източник, както за нас, битовите потребители, така и за промишлеността. Инвестирахме преди години в газова инсталация и сме се убедили в предимствата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ето как европейските държави си следват енергийните стратегии. Правилно, трябва да се набляга на природния газ, той е най-екологичното гориво, спестява ни доста въглеродни емисии и е част от бъдещето ни със сигурност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Къф газов център, ве? Газът го забраняват като съсипващ климата. От утре ще ядете скакалци, дървеняци, хлебоарки и торни бръмбари, защото започва поетапно редуциране на едрия рогат ***, като основна причина за глобалното затопляне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още