IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Индия спряха преговорите да обърнат търговията помежду си в рупии

Вносът на руски петрол в Индия се увеличава с 1144% от началото на войната в Украйна

11:59 | 05.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия и Индия вече не преговарят за механизъм за търговия, чрез който като алтернатива на щатския долар да бъдат използвани рупии. Разговорите са продължили месеци, но в крайна сметка Москва не желае да приеме индийската валута, коментират източници на Ройтерс.

Промяната би подкрепила вносителите на евтин петрол и въглища от Русия. Индия в момента е един от основните пазари на Русия, която е подложена на санкциите на Запада заради войната, която започна в Украйна. Но на фона на огромния излишък в търговските отношения Москва се опасява, че ще се окаже с 40 млрд. рупии годишно, които трудно ще могат да бъдат използвани.

Москва иска доларите да бъдат заменени с китайски юани, коментират висши индийски чиновници, които участват в преговорите, пред Ройтерс.

Министерството на финансите на Индия, както и руските власти на този етап отказват коментар на информацията.

Индийската рупия не е изцяло конвертируема валута, а делът на Индия в световния износ е около 2%. Тези фактори намаляват желанието на другите държави да държат резерв от индийски рупии, уточнява Ройтерс.

От февруари 2022 година до 5 април 2023 година търговските отношения между Индия и Русия се увеличават съществено - до 51,3 млрд. долара, спрямо 10,6 млрд. долара в предходния аналогичен период. Данните показват спад на износа на индийски стоки към Русия - основно в сектора на информационните технологии. Стойността на износа достига 3,43 млрд. долара, спрямо 3,61 млрд. долара.

В периода от 24 февруари 2022 година - 5 април 2023 година вносът на руски петрол в Индия се увеличава с 1144%.

Още след началото на войната в Украйна Индия започна да анализира варианти да извършва плащанията в рупии, но досега няма нито едно съобщение за такава сделка. Основната част от търговията между двете държави е в щатски долари, но има и договорки в други валути, включително и в дирхами (Обединени арабски емирства) - които бяха използвани основно при търговията с петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Хаха, кво станА бе, москаля? Сякаш пък някой ви иска руплите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още