IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската статистика не публикува традиционни данни за добива на петрол през март

От началото на годината и "Газпром" засекрети информацията за добива и доставките на природен газ

10:05 | 27.04.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералната статистическа служба на Росия (Росстат) не публикува траниционни данни за добива на петрол и природен газ в страната през март. Информацията е част от статистиката за промишленото производство.

Данните от началото на годината показват, че през януари добивът на петрол и природен газ в Русия намалява с 3,2%, а през февруари - с 1,8% на годишна база.

От началото на годината и "Газпром" вече не публикува данни за добива и доставките на природен газ. Преди това тази статистика се обявяваше два пъти в месеца.

Анализаторите очакваха данните за добива на петрол в Русия на фона на официалните заявки за намаляване на добива с 500 хил. барела на ден с цел да поддържа цената на петрол. Малко след това и ОПЕК+ съобщи за свиване на добива с допълнителни 1,1 млн. барела на ден от 1 май, като основната част от това снижение се поема от Саудитска Арабия.

Тези заявления за кратко повлияха на цената на петрола, но след това опасенията от глобална рецесия свалиха цената на сорта Брент под нивото от 80 долара за барел. Тази сутрин търговията се извършва при малко над 78 долара за барел. Пазарите се успокоиха и благодарение на данните за износа от руските петролни терминали, които не кореспондират на заявките за намаление на добива - по данни на Ройтерс износът през април вероятно ще бъде на най-високото ниво за последните месеци.

Европейският сорт е референтен за руския Уралс. Преди войната, която Русия започна в Украйна, руският сорт се продаваше с отстъпка в диапазона 5 до 10 долара спрямо цената на сорта Брент. Сега обаче сорт Уралс в някои периоди се продава с близо 30 долара по-евтино.

По данни на Министерството на финансите на Русия в периода 15 март - 14 април основният руски сорт петрол се е продавал за 51,15 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 27.04.23 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Еми четете правилното НСИ бе, ще компенсират ли ППДБГерб самонабуталите се посредници в Чирен седемнадцатая минута: https://***.gerb.bg/bg/news/detail-boiko_borisov_vremeto_na_populizma_i_praznite_prikazki_priklyuchi_tryabva_da_ima_smeli_i_hrabri_part-58896.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Вати, глейте туке рсссссссссст Real GDP growth forecasts https://***.ecb.europa.eu/stats/ecb_surveys/survey_of_professional_forecasters/html/table_hist_rgdp.en.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още