IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 призова за намаляване на потреблението на газ и подкрепи ядрената енергия

Очаква се организацията да определи конкретни цели и дати за увеличаване на зелените мощности

14:30 | 15.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Г-7 са се разбрали за намаляване на потреблението на природен газ, увеличаване на зелената енергия и ускоряване на отказа от въглища, съобщи френският енергиен министър Аниес Пание-Рюнаше, цитирана от Ройтерс. От организацията подкрепят ядрената енергия като решение за енергийния преход, което гарантира доставките, допълни още тя.

Заседанието на енергийните министри от организацията на най-богатите и влиятелни държави в света е двудневно и се провежда в японския град Сапоро. Срещата ще приключи в неделя (16 април) с обща декларация.

Пред журналисти Аниес Пание-Рюнаше коментира, че организацията не е постигнала съгласие за дата за отказ от въглищата, макар че призовава за забрана за изграждането на нови въглищни електроцентрали. "За първи път Г-7 заявява, че трябва да ускорим забраната на изкопаемите горива. Изпращаме и съобщение за ускоряване на възобновяемата енергия", коментира още тя.

Източник на Ройтерс потвърждава, че по време на дискусиите от организацията са се разбрали за "драстично увеличение на енергията от ВЕИ". Според него може да се очаква да бъдат определени и конкретни цели и дати за увеличаване на соларните и вятърните мощности до 2030 година.

По време на разговорите Япония е поискала да бъдат допуснати инвестициите в газова инфраструктура, за да може да запази втечнения газ в своя енергиен микс, но това не е било подкрепено от всички членове на Г-7. Аниес Пание-Рюнаше е категорична, че ангажиментите за газа са само за краткосрочен период.

"Това имплицитно означава, че не можем да инвестираме в развитието на нови газови находища", каза още тя.

Енергийните министри са дискутирали още начините за намаляване на емисиите въглероден диоксид от развиващите се икономики. Страните от Г-7 трябва не просто да намалим емисиите си, но трябва да вземем и конкретни мерки да постигнем тази цел в глобален аспект, коментира домакинът на срещата японският министър на икономиката и търговията Ясутоши Нишимура в приветствието си към участниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Атомната енергия е най-доброто решение в следващите няколко десетилетия. А Зелените Тикви само вятър и слънце им е в *** черепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
ние пък спираме 6-ти реактор за ремонт ... щото имаме предостатъчно ВЕИ в момента ... след някоя и друга година ще започнем и двата да спираме ... беляНЕ , а изрожденчета ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още