IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Държавата няма желание да си свърши работата по цените на горивата

Според Мартин Владимиров рафинерията поддържа изкуствен марж на печалба, който се изчислява на около 60-70 стотинки на литър

09:56 | 14.04.23 г.
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Въпреки че в момента производството на горива у нас е много по-голямо, отколкото търсенето на местния пазар, тъй като не може да изнасяме на европейския пазар, цените стоят на същите равнища, което показва всъщност, че няма желание за това държавата да си свърши работата. Това коментираха в студиото на БНТ енергийните експерти Мартин Владимиров и Димитър Хаджидимитров.

"От влизането в сила на санкциите върху вноса на суров нефт и на горива през февруари в момента България е единствената държава в ЕС с голям внос на руски суров петрол", коментира директорът по програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Това означава, че при положение че руският нефт се котира на цени от около 20-30 долара под средните на световните пазари, в момента рафинерията в България произвежда изключително евтини горива, допълни той.

"Тъй като не може да ги изнася, както можеше към европейските страни преди 5 февруари, в момента би трябвало да има свръхпредлагане на горива. Много по-голямо е производството на горива, отколкото търсенето на местния пазар, тъй като нямаме право да изнасяме на европейския пазар", заяви експертът.

Въпреки това цените на горивата у нас стоят на същите цени, което показва, че няма желание у държавата да си върши работата - или да начислява данък свръхпечалба върху компанията, или ако го начислява, то той се определя изцяло от компанията производител на горива, а не от някаква независима оценка, смята Владимиров. Затова и КЗК може би трябва да наложи и трета глоба на "Лукойл" за това, че не се следват пазарните тенденции и дружеството използва факта, че е монополен доставчик на горива в България, за да поддържа изкуствен марж на печалба, който се изчислява на около 60-70 стотинки на литър.

"България е в един общ пазар в момента и компанията "Лукойл" продава на цени малко под средните за региона, говорим за търговия на едро", коментира от своя страна Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Не трябва да сме притеснени от това, че няма да имаме горива, което също е основен фактор за стабилността на икономиката, смята той.

"За последните 3 месеца цените на дизела паднаха с над 25 ст., а бензина с около 20 ст., говорим от началото на февруари до сега. Възможно е да има свръхпечалба, но всяка една компания е излезнала на пазара, за да прави печалба. А когато има свръхпечалба, плаща и повече данъци, което пък е добре за държавата", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още