IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е одобрила продажбата на рафинерията на "Лукойл" на кипърска фирма?

Съоръжението е разположено само на 50 км от базата на НАТО на о. Сицилия

10:46 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианското правителство е дало съгласие за продажбата на рафинерията на "Лукойл" на о. Сицилия на кипърската компания G.O.I. Energy, съобщават източници на Ройтерс. Властите имат "златна акция" в рафинерията, която им дава правото да регулира дейността на компанията, включително и да блокира продажбата.

Според един от източниците на агенцията правителството е поставило сериозни изисквания пред новите купувачи като запазване на работните места, гаранции, че няма да бъде купуван петрол от Русия и запазване на екологичните стандарти.

Медийни публикации сочеха преди време, че САЩ са притеснени от продажбата на рафинерията, която е разположена само на 50 километра от база на НАТО в Сигонела.

Рафинерията на "Лукойл" преработва по 320 хил. барела петрол на ден, което е 1/5 от капацитета за преработка на петрол в Италия. В компанията работят директно повече от 1000 души и то в регион, който е с по-слабо икономическо развитие.

През януари руският петролен гигант съобщи, че е постигнал съгласие за продажбата на рафинерията. Това е първата сериозна сделка на "Лукойл" от началото на войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още