IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква с 8% по-евтин газ от 1 май

Газът в газохранилището в Чирен вече не би трябвало да участва в ценообразуването

16:12 | 10.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продължаващ спад на цената на природния газ прогнозира "Булгаргаз" през следващите два месеца. Компанията е внесла предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляване на цената с 8,21% от 1 май спрямо нивата през април, или до 90,10 лева за мегаватчас. Това е цената, която държавната газова компания продава на регулирания пазар без цени за достъп, пренос, ДДС и акцизи.

Очакванията за юни са за цена от 74,59 лева за мегаватчас, което е намаление от над 17 на сто спрямо очакваната цена през май, допълват от компанията.

По закон "Булгаргаз" е длъжна да внесе в КЕВР прогнозната цена на газа за следващия месец до десето число на текущия. Енергийният регулатор само утвърждава предложението, проверявайки изчисленията на компанията.

Предложението за май може да се промени - сегашното предложение е внесено на базата само на няколко търговски сесии в Европа заради Великденските празници. Цената на референтната борса TTF в Нидерландия се движи в широки граници от малко над 51 евро за мегаватчас при затварянето на 3 април до 43 евро за мегаватчас на 6 април, последната сесия до този момент за този месец.

При изслушването на "Булгаргаз" през март председателят на КЕВР Иван Иванов сподели, че скъпият газ в газохранилището в Чирен вече няма да играе роля в ценообразуването, защото сезонът на черпене приключва на 31 март. От компанията не теглят газ от запасите от средата на февруари, но количества участват в микса, тъй като "Булгаргаз" е длъжна да осигури всички заявени количества за месеца. В последните месеци обаче компаниите не довзимат всички поискани по-рано обеми.

Пред журналисти по време на посещение в "Чирен" енергийният министър Росен Христов обяви, че се обмисля национална компенсанция заради скъпия газ в газохранилището. Тя обаче трябва да получи зелена светлина от Европейската комисия по правилата за държавна помощ и от Народното събрание. Българският президент Румен Радев пък коментира по време на предишното заседание на Европейския съвет в края на март, че София ще настоява за европейска подкрепа, тъй като проблемът е общностен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още