IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саудитска Арабия повишава цените на петрола за Азия и Европа за април

Ръководители в петролната индустрия очакват цената на "черното злато" да нарасне до сто долара за барел тази година

18:30 | 05.03.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитска Арабия сигнализира, че търсенето на петрол в Азия и Европа се възстановява, като повиши повечето цени за доставки на суров петрол за двата региона, предава Bloomberg.

Макар че петролните фючърси поевтиняха леко тази година, много търговци с енергия и ръководители в индустрията смятат, че те ще нараснат, може би до сто долара за барел, тъй като китайската икономика се възстановява след отмяната на блокадите заради коронавируса, а инфлацията в други големи икономики се забавя.

Държавната компания Saudi Aramco повиши повечето си официални продажни цени за Азия през април. Цената на основния за компанията арабски лек суров петрол беше увеличена до 2,50 долара за барел над регионалния бенчмарк, 50 цента повече спрямо нивото за март. Саудитска Арабия повиши цената на петрола за втори пореден месец. Графика Bloomberg LP Саудитска Арабия повиши цената на петрола за втори пореден месец. Графика Bloomberg LP

Това е в унисон с допитване на Bloomberg сред рафинерии и търговци, които прогнозираха ръст с 55 цента. Това е втори пореден месец, в който Aramco повишава цените за Азия, най-големия ѝ пазар.

Цените за американските клиенти са останали непроменени. Тези за Северозападна Европа и Средиземроморието са били повишени с 1,30 долара за барел.

Цената на суровия петрол сорт Брент е намаляла с 0,1% от началото на годината до 85,83 долара за барел. Тя спадна от около 115 долара от средата на 2022 г., след като забавянето на световната икономика и по-високите лихви неутрализираха нарушаването на доставките, породено от нашествието на Русия в Украйна.

Миналата седмица ръководителят на Aramco намекна, че вижда повратна точка. „Търсенето от Китай е много силно“, каза Амин Насер пред Bloomberg от Рияд. То също така е „отлично“ в Европа и САЩ, допълни той.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света и ръководи групата ОПЕК+, в която влиза и Русия. Съюзът от 23 страни намекна, че няма да повиши добива поне до следващата година.

Aramco продава около 60% от суровия си петрол в Азия, като по-голямата част от доставките са обвързани с дългосрочни договори, цените по които се ревизират всеки месец. Китай, Япония, Южна Корея и Индия са най-големите купувачи.

Ценовите решения на компанията често са последвани от други производители от Персийския залив като Ирак и Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 05.03.23 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: wart... само ти ли ще отсрамиш агитката ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
wart
преди 1 година
'''''''Ръководители в петролната индустрия очакват цената на "черното злато" да нарасне до сто долара за барел тази година' '''''' Колко много се радваха нашите лицемери безмозъчни същества ? Чао Газпром ? Чао Лукойл? Радвайте се *** когато ще плащате няколко пъти повече за газ или бензин. Ще бъдете доволни ,че Американският газ е демократичен сега и Арабският ще такъв което е важно за лицемери а не цената.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Шольц заявил, что экономика ФРГ легко пережила отказ от российского газа https://ria.ru/20230305/gas-1856000816.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Британия приостановила поставки газа в Европу по трубопроводу https://ria.ru/20230305/gas-1855964709.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
криза ... глад , студ , мизерия в таз клета Европа , а сега и повишение на петрола ... а в индия и поднебесната кинкалерия се къпят в еффффтин рассийски петрол ... друзя ативаксъре-газовици , некой вопъл по темата ?! тъй , за цвят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още