IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС преизпълни целите за свиване на потреблението на газ

Високата цена и топлото време ограничават търсенето на газ в общността през цялата 2022 г.

15:04 | 21.02.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз (ЕС) са намалили потреблението на газ с 19% в периода август 2022 - януари 2023 година, спрямо средното ниво на потребление в периода 2017-2022 година, сочат данни на Евростат.

През лятото на миналата година от Европейската комисия (ЕК) поискаха от страните членки да намалят потреблението на газ в есенно-зимния сезон с 15%, за да се намали зависимостта на общността от руския природен газ.

Данните показват, че само две държави не са се съобразили с този ангажимент - Малта и Словакия, а Финландия е намалила потреблението на газ с малко повече от 57%.

Графика: Евростат Графика: Евростат

България е свила потреблението с над 20% в този период. През август и септември цената на газа у нас беше рекордно висока и много предприятия или свиха производството, или преминаха на алтернативно гориво. След това в началото на зимата високите температури доведоха до намалена работа на топлофикационните дружества, които са основните потребители на природен газ у нас. Топлофикация - София например потребява 1/3 от цялото количество газ в страната.

По данни на "Булгаргаз" в някои периоди в края на лятото и през есенно-зимния сезон потреблението на газ в страната е било и с 30% по-ниско на дневна база. Годишните данни обаче все още не са представени публично.

От Евростат посочват още, че за изминалите 12 месеца потреблението на газ в ЕС е под средното за периода 2017-2022 година, тоест още преди регулацията на Брюксел страните са започнали да свиват потреблението си. Отчасти причината за това е високата цена. Но най-съществена е редукцията през октомври (-24,7%) и ноември (-25%) и тя е свързана по-скоро с необичайно топлото време.

През декември потреблението на газ в ЕС намалява с 12,6%, но през януари тази година спадът отново е съществен - с 22,1%. Първият месец на годината е традиционно с най-голямото потребление на природен газ в Европа, припомня Евростат.

Още от средата на декември цената на природния газ падна трайно под 100 евро за мегаватчас след пика от 350 евро в края на август. Търговията се успокои основно под влиянието на високите температури, пълните газохранилища и непрекъснатия поток от втечнен газ към Европа.

От 17 февруари търговията на нидерландската борса TTF пък се установи на нива под 50 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво от началото на декември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Ама това са крайно глупави цени! Как може умишлено да се свива потреблението на нещо, което е екологично чисто, не замърсява и е само от полза? Не е това начинът, всички говорят за зелен преход, но като се ограничи чистата енергия няма как да стане! Аз със сигурност няма да се откажа от природния газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Призовавам хората да не се отказват от газа... трябва да мислим за децата ни и в какъв свят искаме да живеят.. в такъв, в който виждат въздуха ,който дишат заради въглища и вредни емисии или в свят, в който се стремим да намаляме замърсяването като избираме да ползваме природен газ... аз лично не бих се отказала от газа, защото виждам ползите му - топла вода постоянно, супер отопление на цялата ни площ и добавям и по-бързото готвено на газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
kaunъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Хасковския *** интервенира на ттф разлабвайте коланете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... смехурко , изчистват се "зомбитата" изкуствено поддържани 2 години с дотации ... нищо особено ... друго нещо от ТАСС ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
*ЕС преизпълни целите за свиване на потреблението на газ* - Да, сериозно го преизпълни - вижда се по ръста на фалитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още