IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава износа на петрол дни преди да ограничи добива

България е единствената държава в Европа, която получава руски петрол през морски терминал

21:30 | 20.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дни преди да ограничи добива на петрол (с 500 хил. барела на ден от март), Русия отчита ръст на износа на суровината. Данните на Bloomberg за изминалата седмица показват ръст на износа от 26% до 3,6 млн. барела на ден. Те са базирани на информацията за товарите през основнитe петролни терминали на Русия, включително и в Черно море.

Износът на руски петрол е на най-високото си ниво за последните пет седмици.

Данните показват още, че руските петролни компании продължават да използват европейските танкери, за да превозват товарите си. А това означава, че трябва да се придържат към правилата за таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Основните пазари са държавите в Азия и Русия и близките ѝ партньори не могат да осигурят достатъчно танкери за петрола, след като пътуванията се удължиха съществено.

В Европа руски петрол през морските пристанища влиза само в България.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

През изминалата седмица България е купувала средно по 125 хил. барела на ден, отчитайки растеж спрямо нивата седмица по-рано. Пикът през последните месеци е реализиран през юни, когато доставките надхвърлят 200 хил. барела на ден.

В последните месеци рафинерията ни в Бургас работи основно с руски петрол, тъй като цената му е по-ниска. България обаче има срок до края на 2024 година да намери алтернатива на суровината, защото тогава ще отпадне дерогацията за вноса, от която се възползваме в момента.

Месеци преди петролното ембарго страните от Западна и Северна Европа спряха покупките на руски петрол. Изключение беше Нидерландия, която обаче също след 5 декември преустанови вноса на суровината. Така Русия загуби пазар от около 1,5 млн. барела на ден на близка дистанция и го замени с дестинации, отнемащи значително повече време за доставки, а и самата доставка излиза по-скъпо, отбелязва Bloomberg.

Три са основните купувачи на руския петрол - Китай, Индия и Турция. Данните на Bloomberg показват и увеличаване на товарите, за които няма информация за крайната дестинация, но анализаторите сочат, че обикновено тези кораби акостират в индийски пристанища. Някои от товарите без индикация за дестинацията са насочени към Турция.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

По данни на Bloomberg в последните четири седмици Русия получава средно по 47 млн. долара от износа на петрол през морските пристанища. Това е с 1 млн. долара на седмица по-малко спрямо предходния аналогичен период. Министерството на финансите на Русия съобщава на сайта си, че в периода 15 януари - 14 февруари средната цена на сорта "Уралс" е била 50,51 долара за барел. През януари средната цена на руския петрол, отново по данни на ведомството, беше 49,48 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 година
Украинците са поръчали повече и руснаците доставят на Лукойл....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още