IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет готви облекчени процедури за присъединяване на до 1 MW зелени мощности

Служебният кабинет одобри проект за изменения в текстовете, свързани с директивата за насърчаване на използването на ВЕИ

17:15 | 15.02.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство одобри проект за промени в Закона за ВЕИ, съобразени с Директива ЕС 2018/2001 за насърчаване на използването на зелената енергия, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Това се случва повече от година след като ЕК започна наказателна процедура срещу страната ни за неправилното транспониране на текстовете в директивата. 

Промените предвиждат облекчаване на процедурите по присъединяване за производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 MW, като са намалени сроковете за извършване на проучване и издаване на становище за условията и начина за присъединяване.

Новите текстове регламентират още изискванията относно определянето на национална цел за дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление, задължителната минимална цел за дял на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление в транспорта, както и целите за дял на енергията от възобновяеми източници в секторите електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане.

В законопроекта се предвижда ново правомощие на министъра на енергетиката, който трябва да одобрява плановете на топлопреносните предприятия за развитие на районни отоплителни или охладителни системи, в случай, че такива планове бъдат разработени.

С оглед създаването на благоприятна рамка за насърчаване и улесняване на развитието на потребителите на собствена електрическа енергия от ВИ и общностите за възобновяема енергия се въвеждат изисквания по отношение на лицата, които могат да произвеждат, потребяват, съхраняват и продават излишните количества енергия от възобновяеми източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Европейската неокомунистическа диктатура е тръгнала на юг... Но иска да завлече колкото се може повече страни с нея. С тези перки ще има доста да го ду-ха.ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: npo3anageH ... и трето , НЕК е на минус 3-4 млрд ... кой и с какви пари ще ти плаща за токът ?! е златцето ти го е написал , ние имаме сбъркана индустриална политика , токът за населението да е в пъти по-ефффтин от този за бизнеса . това е една от причините у нас да няма големи индустриални бази , такива дето да работят 24/7 ... на три смени ... и разбира се , щот сме гадни кoпeленцa българите , корумпета , но то има непряко отношение по темата на диалога ни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: npo3anageH... и второ , никой няма да инсталира батерии по възлите на мрежата ни , които да поемат/отдават ВЕИ излишъците . същите батерии , за които говореха Кирил и Асен , и искаха да направим дори завод у нас за такива ... :))) ... освен батериите , никой не подготвя управлението на мрежата ни , никой не усилва мрежата , това са нови линии , трафове , подстанции ... тука се гледа кой да вземе студеният резерв и кой да охранява обектите ... жалък факт , но това е действителността ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: npo3anageH... значи ще ти дам два факта , в/у които да разсъждаваш . наш'те ще купуват отново два хилядника , няма значение че ще са хамерикански или ще ползват двата полуготови рассийски . хилядници !! не купуваме подвижна мощност , например френски или канадски , които може да се намалят до 20% и да поема ВЕИ - слънце вятър , и после да се вдигат , а статични ... :))) ... тъй че забрави да ви търсят покривите на вилите ... ние не сме в ЕС , тука е пълно с русофuлистични душичи , тегли ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: npo3anageH Хаха и колко ще ти плащат българските пенсии за тока - 20 стотинки на киловат. Ще изкараш за баничка и боза :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: npo3anageH... знам , информирал съм се ... :))) ... плаща се , така е ... но на пазарен принцип , 10-20хил х 30кВт са почти колкото един реактор на АЕЦ-а . Нали си наясно , че няма да го изключват заради 20х виладжийй ?! За да могат да съхраняват и да го ползват в пиковият вечерен отрязък , или да правят водород от него в далечно българско бъдеще , трябва да е поне 50% от най-ниската цена в системата . Вервай ми , няма да забогатееш от това . Стъпка в правилната посока е , съгласен съм !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
npo3anageH
преди 1 година
До: zelka007_първо се информирай как е по другите страни в Европа и после коментирай. Някой ден и тук ще станем, нормална европейска страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: npo3anageH ... Никой няма да ти плаща за нищо ... :))) ... В хубав ясен слънчев ден още около 10,000 като теб , които подават ток от малки фотоволтаиците , предполагам си наясно с пазарните механизми , какво става с цената , по която ще ти плащат токът ... Целта на настоящите изменения е да се популяризира технологията , и че действително носи ползи на притежателя й ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
npo3anageH
преди 1 година
Добре че са хората от Европейската комисия, да ги накарат нашите политици да спазват закона и интересите на обикновените хора, като мен!!! Искат не искат, в скоро време ще ми плащат пари за соларния покрив на вилата!!! Браво и благодаря на ЕК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още