IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени могат да спрат възхода на офшорния вятърен сектор във Великобритания

Заложените цени в търговете за възобновяема енергия може вече да не покриват нарастващите производствени и финансови разходи на разработчиците

22:58 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Следващият търг на Обединеното кралство за договори за възобновяема енергия ще осигури успех или провал за процъфтяващата офшорна вятърна индустрия в страната, пише Bloomberg.

През последните години цената на вятърната енергия пада, но това може да се промени, тъй като индустрията се сблъсква с нарастващи производствени и финансови разходи. Освен ако цените не се повишат спрямо рекордно ниските си нива, записани през 2022 г.,  разработчиците на офшорни вятърни проекти може да склонят да приемат дългосрочните споразумения, коментира Анна Бьорг, главен изпълнителен директор на шведската компания за комунални услуги Vattenfall AB, основен играч в сектора на офшорните вятърни паркове във Великобритания.

Страната предлага на разработчиците договори за продажба на енергия на минимална цена, или CFD. Сигурността на програмата с гарантирана цена стимулира мащабни инвестиции в сектора за милиарди паунда и превърна Обединеното кралство в дом на най-големите офшорни вятърни паркове в света с изключение на Китай.

Каква ще бъде минималната цена на следващи търг за CFD е въпрос от решаващо значение за това дали развитието на индустрията ще се ускори или забави, добавя Бьорг в интервю за Bloomberg в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Последният търг за CFD за офшорна вятърна енергия се осъществи при допустима цена от 37 паунда за мегаватчас – малка част от разходите за производство на изкопаеми горива през последната година.

Но с нарастването на разходите тези договори може вече да не са жизнеспособни. Разработчиците могат да изграждат проекти без субсидии, но продажбата на тяхната електроенергия на свободния пазар увеличава ценовия риск и може да затрудни финансирането. Ако цените на търговете престанат да покриват разходите на разработчиците, тогава Обединеното кралство ще загуби своята привлекателност за индустрията, предупреждава Бьорг.

„Великобритания е важен пазар за нас“, изтъква тя, добавяйки: „Това, за което съм загрижена, е регулацията“ около ценообразуването на проекти за възобновяеми източници.

По-мащабна промяна

Предупреждението е част от по-широка промяна във вятърната индустрия, тъй като компаниите искат да гарантират, че могат да реализират здравословна печалба, като същевременно работят по постигането на глобалните климатични цели. Ръководителите на тези компании казват, че правителствата ще трябва да приемат, че цената на тяхната възобновяема енергия ще се повиши, но въпреки това тя пак ще бъде по-ниска от тази на изкопаемите горива.

Великобритания планира да инсталира 50 гигавата офшорни вятърни мощности до края на десетилетието. Фиксирането на цените дава на компаниите дългосрочна видимост за печалбите, но все пак те трябва да върнат генерираното, когато цените на електроенергията са над минималната цена по договорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още