IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава продажбите на арктически сортове петрол към Азия

Транспортните разходи намаляват приходите за търговците с тези петролни сортове

17:36 | 05.01.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Откакто ЕС въведе ембарго върху вноса на руски петрол, Русия изнася все повече петрол от Арктическия регион към Китай и Индия, сочат анализите на Ройтерс. Сортовете Arco и Novy Port, добивани от "Газпром Нефт", и Varandey на "Лукойл" обикновено се отправяха към рафинериите в Западна Европа.

Сега те намират нов пристан в Азия, но продавачите им имат по-малко приходи, защото приемат за своя сметка увеличените разходи по транспорта.

Сортът Arco е с високо съдържание на сяра и е по-тежък от другите руски сортове. Преди войната в Украйна търговията с този сорт се извършваше с отстъпка от около 5 долара на барел спрямо цената на сорта Brent. От този сорт могат да бъдат добивани различни ценни суровини за химическата индустрия, строителството и фармацевтичната индустрия.

Сортът Novy Port е с по-високо качество от Arco и в зависимост от микса е по-близък до лекия суров петрол WTI на пазара. Varandey има характеристики, близки до друг руски сорт - ESPO, добиван в в Далечния изток и предпочитан от китайските рафинерии.

Данните на Refinitiv и източници на Ройтерс коментират, че поне три танкера с арктически сортове петрол са насочени към Китай през последния месец. Няма информация кои са компаниите, които ще получат тези количества. Според данните индийската рафинерия Bharat Petroleum пък вече е получила в края на декември първата пратка от сорта Varandey, натоварена на пристанището в Мурманск през ноември.

Този сорт може да бъде преработван в Индия, но бъдещи покупки ще зависят от цената, коментират още източници на Ройтерс. 

Вносът на руски арктически петрол в Индия расте до рекордни нива от 6,67 млн. барела през ноември и 4,1 млн. барела през декември. Повечето пратки са от сортовете Arco и Novy Port, добивани от "Газпром Нефт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: zelka007 даже и тая маскировка започва д бледнее... глей че всеки започва да събира частна армия и все по малко им пука за войната.... май скоро ще започне нов сезон на игра на тронове! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Бензиностанция маскирана като държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още