IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на европейския газ падна до 80 евро за мегаватчас 

Русия очаква спад на добива на газ за 2022 г. с около 12%, а износът ще се свие с една четвърт

18:34 | 27.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Първият германски терминал за втечнен газ. Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Първият германски терминал за втечнен газ. Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Заради сравнително меките температури цената на европейския природен газ спада. Във вторник цените по TTF за нидерландски газ достигнаха на моменти 80 евро за мегаватчас. За последен път европейският газ бе толкова евтин през юни. TTF е еталон за европейското ценово равнище. В по-нататъшния ход на търговията суровината се търгуваше на цена от 81,70 евро, предава AFP. 

От средата на декември насам цената на природния газ бележи тенденция към понижение. През това време TTF поевтиня с около 50 евро. През лятото цената достигна рекордните 345 евро. По това време спирането на доставките на газ от Русия предизвика бърз отскок в стойността. Пазарът изтъква като причина за понижаването на цената на природния газ меките температури, които поддържат потреблението сравнително ниско. По време на коледните празници температурите са били значително по-високи, отколкото в средата на месеца, когато в голяма част от Германия имаше ниски температури.

Въпреки неотдавнашното облекчаване цената на европейския газ все още е на сравнително високо ниво. През 2020 г. котировките на TTF бяха под границата от 20 евро. На 23 февруари TTF се котираше на цена от 85 евро и оттогава не е падал под тази стойност. 

През последните няколко дни се понижава не само цената на европейския природен газ, но се увеличават и нивата на съхранение в европейските газохранилища. „От пет дни Германия отново складира газ", обясни ръководителят на Федералната агенция за мрежите Клаус Мюлер. „Помогнаха ни мекото време, поради което потреблението е по-ниско, повечето вятърна енергия, поради което производството на електроенергия от газ е по-малко, и по-ниският износ за Франция“. 

По данни на Европейската асоциация за съхранение GIE нивото на съхранение в Германия се е повишило с 0,38% от неделя до понеделник и е достигнало 88,22%. Според данните Германия не е складирала газ от четвъртък насам. Подобна тенденция се наблюдава и в много други страни от ЕС, но в Германия равнището на съхранение се е повишило над средното. В Чирен нивото на запълняемост към момента е 82,19%. 

Москва очаква значително свиване на добива на природен газ

Междувременно Русия очаква добивът на природен газ да намалее значително през тази година заради международните санкции. Ще се добива с около 12% по-малко газ, а една четвърт по-малко ще се продава в чужбина. Вицепремиерът Александър Новак заяви пред държавната информационна агенция ТАСС, че спадът в добива на газ в сравнение с миналата година до голяма степен се дължи на закриването на експортната инфраструктура. По-голямата част от продажбите се осъществяват чрез тръбопроводи, главно за Европа.

Износът на енергоизточници от Русия е подложен на натиск от международните санкции и усилията на Европа, от дълго време е един от основните купувачи на руски газ, да ограничи покупките и цените, плащани на Русия за нефт и газ. Новак заяви също така, че производството и износът на втечнен природен газ, който се транспортира с кораби, ще се увеличат с около 8,7% до края на годината.

По-рано Новак заяви, че Русия може да намали производството си на петрол с 500 000 до 700 000 барела дневно до началото на следващата година в отговор на въведените по-рано този месец западни ценови ограничения, което представлява намаление на капацитета с пет до седем процента. Очаква се тази седмица руският президент Владимир Путин да подпише указ за отговора на Москва на западните ограничения на цените на петрола, целящи да изпразнят военната каса на Кремъл.

Европейският съюз и Великобритания забраниха и доставката на руски суров петрол по море. Руски правителствени служители омаловажиха въздействието на ценовите ограничения и другите санкции върху руския петролен и газов сектор, който е жизненоважен за руската икономика.

Новак, бивш министър на енергетиката, заяви пред ТАСС, че макар тази година да се е оказала изключително трудна за руския горивен и енергиен сектор, в крайна сметка тя не е била толкова мрачна.

След нахлуването на Москва в Украйна през февруари руските власти спряха да публикуват статистически данни за търговията, включително за производството на нефт и газ, за да предпазят икономиката и местния бизнес от по-нататъшни санкции. Тази промяна затруднява независимата проверка на твърденията на Москва, че е успяла да защити икономиката си от санкциите.

През януари, от когато са последните налични данни, износът на природен газ е възлизал на 9,5 млрд. долара, а износът на втечнен природен газ - на 1,26 млрд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
grainis
преди 1 година
Прогнозната цена на зеления SGB-Биометан си остава все същата - EUR4/MWh, без влияние от борсовите движения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Ще падне , шо да не падне ... Крадците на съдомиялни като си гръмнаха тръбите , и им национализираха газохранилищата , и вече не могат да манипулират газовият пазар толкова лесно ... Според мен енергийните директиви трябва да се коригират още !! Като на чайниците трябва да стане . 20% макс от един източник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още