IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа държи ключа Украйна да остане на светло

Енергийната система на страната не е съвместима със стандартите в повечето европейски държави

10:57 | 22.12.22 г.
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Докато Западът доставя оръжия и боеприпаси, необходими на Украйна, за да се пребори с руските военни, Източна Европа е ключът за запазване на енергийната система на страната, пише Ройтерс. От началото на октомври руските военни са извършили девет масирани ракетни атаки над обекти от гражданската инфраструктура на Украйна, целейки се основно в енергийните обекти.

Според украинските власти вече няма ТЕЦ или ВЕЦ без поражения, щетите по мрежата също са съществени. Киев е представил списък с повече от 10 хил. части, които им трябват спешно, за да запазят системата. Страните от бившия социалистически блок имат енергийни системи, изградени по подобен начин. В складовете им често има нужното оборудване, произведено още през 80-те години, и отдавна събиращо прах, допълва агенцията. То е напълно съвместимо с украинската енергийна система.

Представител на енергийна компания от Литва разказва, че украинските му колеги нямат претенции за резервните части - дали работят или не, защото могат сами да извършат необходимия ремонт и да ги използват. Най-голяма е нуждата от високоволтови трансформатори, които обаче почти липсват в резерв, а доставката на наличните може да отнеме месеци.

Литва извършва модернизация на своята енергийна мрежа и всички ненужни вече части се изпращат към Украйна. Сред тях също има трансформатори, но по-малки - за средно и ниско напрежение.

Резервни части изпратиха още властите и частни компании от Латвия, Азербайджан, Франция и Полша, допълва още Ройтерс.

Търсим резервни части, с които да ремонтираме пораженията по енергийното оборудване по целия свят, коментира преди дни зам.-министърът на енергетиката на Украйна Ярослав Демченков. Предизвикателствата са големи, тъй като съоръженията често не са съвместими със стандартите на западните мрежи. Далекопроводите на Украйна са 750-киловолтови, докато в Европа стандартът е 400 киловолта.

Украйна се опитва да избегне пълния срив на електропреносната мрежа, но щетите са съществени, уточни още Демченков. Около 80% от Киевска област е без електрозахранване от началото на тази седмица след атаката с дронове.

В Украйна се доставят и генератори на стойност стотици милиони долари, за да бъдат преодолени част от проблемите в енергийния сектор. Те обаче не са достатъчни, още повече, че доставките са по-бавни. В пиковите часове товарът на мрежата достига 16 гигавата.

Страната може да внесе до 10% от нужното количество чрез връзките със съседните държави, макар че руските ракетни удари унищожиха част от тях (например с Полша). Сега връзката с Румъния е единствената възможност за внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още