IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската енергийна система отново е на прицел

Отстраняването на щетите по мрежата този път могже да отнеме повече време

19:08 | 16.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Тази сутрин Русия изстреля 70 крилати и 4 насочени въздушни ракети, 60 от крилати ракети са свалени от противовъздушната отбрана, пише в своя обзор за деня Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. Има попадения на няколко обекта на енергийна инфраструктура и жилищни сгради в Житомирска, Киевска, Харковска, Днепропетровска и Запорожска област.

Заради новия масов обстрел над страната украинската енергийна компания "Укренерго" съобщи за извънредна ситуация, след като потреблението рязко падна с 50%. Компанията допълва в своя профил във Facebook, че отстраняването на пораженията по мрежата този път могат да отнемат малко повече време.

Целите са магистралните електропроводи и генериращи мощности, а системата не е балансирана - дефицитът на електроенергия се увеличава, на фона на съществения недостиг от последните дни. В същото време обаче честотата е запазена, допълват още от компанията.

Приоритетно ще бъде възстановено електрозахранването за обекти на критичната инфраструктура - болници, топлофикационни и ВиК компании, както и други съоръжения.

В Киев не се движи метрото, но станциите се ползват като бомбоубежища.Щетите в Днепропетровска област са толкова големи, че цялата област е напълно без електрозахранване, съобщават местните власти. Големи разрушения, включително и по обекти от енергийната инфраструктура, има и в Харков.

Един от съветниците на президента на Украйна Олексей Арестович коментира във Facebook, че при деветата масова ракетна вълна са използвани ракети Х-101, Х-22 и "Калибър" и четири управляеми авиационни ракети - Х-59 и Х-31П, с които са обстрелвани директно системите за противовъздушна отбрана.

Ракетният удар е дошъл от няколко направления - включително и от поразената от дронове преди 10 дни база "Енгелс" и от Каспийско море. Според военните експерти целта е изтощаване на противоракетната отбрана на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още