IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира спешна помощ за енергийната система на Украйна

Към 40% от критичната енергийна инфраструктура на Украйна е повредена от руските ракетни удари

15:02 | 20.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на страните от Евреопйския съюз (ЕС) ще дискутират днес (20 октомври) спешна помощ за енергийната система на Украйна. Точката беше добавена допълнително в дневния ред на Европейския съвет, в който участие онлайн ще вземе и украинският президент Володимир Зеленски.

По информация на Bloomberg Украйна е изпратила списък с необходимите съоръжения, които включват прекъсвачи, трансформации, кабели и превключватели.

По данни на украинските власти почти 40% от критичната енергийна инфраструктура - производствени мощности и части от електропреносната мрежа, са повредени от масираните ракетни удари на Русия от 10 октомври насам.

Това предизвика сериозни проблеми в страната на прага на зимните месеци. Украинският президент Володимир Зеленски призова своите съграждани да ограничат до минимум използването на електроуреди в дома. Кметът на Киев Виталий Кличко обеща да бъде пуснато централното отопление, за да не бъдат включвани печки по домовете. Временно и тролейбусният транспорт в украинската столица ще бъде заменен с автобуси.

Страната е заплашена от режим на електроенергията, предупреждават още енергийните експерти. Те успокояват, че спирането на електрозахранването е контролирано и целта е да бъдат избегнати по-сериозни проблеми, които биха се появили при претоварване на мрежата. Това положение обаче може да продължи известно време.

От офиса на украинския президент съобщиха за спешна среща, провела се преди ден при Зеленски, на която са дискутирани различни сценарии и сътрудничество с международните партньори за обезпечаване на доставките за населените места без електроенергия. Сред дискутираните възможности е създаването на мобилни енергийни пунктове, които да захранват обектите на критичната инфраструктура.

Украинските власти не дават повече подробности относно обсъжданите опции. По-рано днес обаче Испания съобщи, че е предоставила четири 400-киловатови и един 150-киловатов генератор. Те вече са на път към логистичния хъб в Полша, където се събират помощи и оборудване, които да бъдат доставени в Украйна.

Европейските лидери ще дискутират още и мерки за вътрешния енергиен пазар. Европейската комисия (ЕК) преди ден предложи няколко идеи, които на този етап избягват таван на цената на газа, искан от 15 държави в ЕС. Сред тях е и България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още