IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стратегическите резерви от петрол в ЕС започват бавно да се възстановяват

Резервите от петрол и петролни продукти в страните от общността бяха достигнали рекорден минимум през юни

17:14 | 18.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Стратегическите резерви от петрол в Европейския съюз бяха достигнали исторически минимум през юни 2022 г. (101,1 млн. тона), но през юли започват да се възстановяват - с ръст от 2,5% до 103,6 млн. тона, показват данните на Евростат.

Спрямо януари 2022 г. стратегическите резерви от петрол са с 4,5% по-ниски, а спрямо юни 2021 година - с 10,3%, допълват от статистическата агенция на общността. Намалението през юни се дължеше на интервенции на вътрешните пазари, които предприеха някои европейски държави, за да поддържат ниски цените на горивата.

Стратегическите резерви от петрол и петролни продукти са от съществено значение за енергийната сигурност на европейските държави. Количествата се определят с директива, а от началото на войната в Украйна те бяха ревизирани в посока нагоре. Резервите са от различни видове продукти - петрол, горива, мазут и т.н., спрямо нуждите на съответните държави.

Тези запаси могат да бъдат съхранявани и на територията на друга държава от ЕС - през юли около 11% от стратегическия петрол и петролни продукти са били съхранявани в друга държава, като само пет държави ги поддържат на собствена територия. Това са Чехия, Унгария, Австрия, Полша и Словакия.

Люксембург и Малта поддържат по-голямата част от своите стратегически петролни запаси в чужбина - съответно 87% и 84%.

Данните на Евростат показват още, че не всички държави поддържат нивата на стратегическите си запаси спрямо указанията.

Стратегическите резерви от петрол в ЕС към края на юли 2022 г. Източник: Евростат Стратегическите резерви от петрол в ЕС към края на юли 2022 г. Източник: Евростат

Статистиката за България показва, че през юли резервите от петрол и петролни продукти са 993,5 хил. тона. Те се увеличават спрямо нивата през юни (955,5 хил. тона). От тях 340 хил. тона са петрол, 436 хил. тона - горива (бензин и дизел), а малко над 108 хил. тона - мазут.

Най-съществени са запасите в най-голямата европейска икономика, Германия - общо 23,7 млн. тона към края на юли 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още