IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP купува производител на биогаз за 4,1 млрд. долара

Сделката трябва да получи одобрението на регилаторните органи

16:30 | 17.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

BP анонсира покупката на производителя на биогаз Archaea Energy за сумата от 4,1 млрд. долара. От компанията посочват, че американският производител ще допринесе за реализацията на плановете за зелена трансформация и нулеви въглеродни емисии до 2050 година.

Компанията ще плати 3,3 млрд. долара, или 26 долара за брой акция, на Archaea Energy, което е премия от 38% за акционерите на базата на средната цена на акциите за последните 30 дни. Към сделката се добавят и задълженията в размер на 800 млн. долара, което оценява производителя на биогорива на 4,1 млрд. долара.

Сделката трябва да получи одобрението на регулаторните органи, но в BP очакват "зелена светлина" до края на тази година.

Биогоривата са стратегически за развитието на BP в следващите години - в компанията очакват, че търсенето ще расте, а пазарът ще се разшири 25 пъти до 2050 година спрямо нивата от 2019 година. Те се произвеждат при компостирането на органични материали по сметища и депа. Ако не бъде уловен, този газ замърсява околната среда.

Плановете са капиталовите разходи за този сегмент в BP да се увеличат с 40% до 2025 година и с около 50% до 2030 година.

Archaea Energy е базирана в Хюстън и е собственик на 50 завода за производство на чисти горива, коментират още от BP. Дневният капацитет достига до 6000 барела петролен еквивалент. Това дава възможност на BP да повиши с 50% предлаганите биогорива незабавно и, съответно, да намали въглеродния си отпечатък.

В момента печалбата (EBITDA)на  звеното за биогорива е около 140 млн. долара годишно, като плановете са, че когато Archaea Energy бъде напълно интегрирана в структурата на петролния гигант, печалбата да достигне 500 млн. долара (до 2025 година). Две години по-късно печалбата ще се увеличи до 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
Тия си продадоха "златни" концесии, сега купували некви за биогаз и дават 4.1 МБ. Поне да бяха купили на урcулата г*зът. Добре, че им продадох скапаните акции навреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още