IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският оператор на петролопровода "Дружба" съобщи за теч

Случилото се привлича вниманието на фона на взривените тръби на "Северен поток"

10:27 | 12.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

PERN, полският оператор на петролопровода "Дружба", съобщи за теч по една от тръбите, установен от автоматичната система на съоръжението късно снощи (11 октомври). Според данните проблемът е на 70 километра от полския град Плоцк и екипи на компанията и на пожарната служба на Полша са на място, за да оценят щетите и започнат отстраняването на аварията.

Другата инфраструктура за пренос на петрол, включително и терминалите за внос на суров петрол с танкери, работят в стандартен режим.

Инцидентът привлича вниманието на фона на взривовете по "Северен поток" по дъното на Балтийско море в края на септември, които бяха определени от разследващите в Швеция и Дания за саботаж. По тръбите тече петрол от Русия към Централна Европа.

Тръбният петрол беше изключен от европейското петролно ембарго, защото доставя суровина към изолираните Унгария, Словакия и Чехия, които към момента нямат други варианти за доставка на петрол.

Доставки по "Дружба" има и за Полша, Германия и Австрия.

Ройтерс съобщава, че на този етап чешката MERO няма данни за проблеми по трасето на петролопровода на територията на Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още