IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин е напът да подкрепи общ европейски дълг за справяне с енрегийната криза

Подкрепата обаче ще е налице, стига парите да се разпределят на затруднените страни като заеми, а не грантове, съобщават източници за Bloomberg

20:06 | 10.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц се отказва от досегашната категорична позиция на Германия и ще подкрепи издаването на общ европейски дълг в опит да се осигури защита от енергийната криза. Подкрепата обаче ще е налице, стига парите да се разпределят на затруднените страни като заеми, а не грантове, съобщава Bloomberg.

Шолц е сигнализирал, че е отворен към идеята по време на срещата на ЕС в Прага миналата седмица, съобщават хора, запознати с позицията му. Промяната в позицията на Берлин следва критиките на други държавни лидери, че националният план за подкрепа на Германия за 200 млрд. евро може да предизвика икономически дисбаланс в блока.

Издаването на съвместен дълг ще представлява значителен обрат за германското правителство, което – наред с други страни като Нидерландия, бе против подобна мярка. Но призивите за предприемане на мерки се увеличиха, отразявайки притесненията за огромните разходи, които ще са необходими на ЕС да изкара зимата без руски газ, разчитайки на алтернативни източници на доставки.

Пандемичната програма на ЕС SURE – която предлагаше подкрепа за заетост в размер на до 100 млрд. евро под формата на заеми – може да представлява модел за нов инструмент, подкрепен с дълг, посочват запознатите, пожелали анонимност, тъй като на този етап водените преговори не са публични.

Подробностите за каквато и да е било нова програма все още не са зададени, но по всяка вероятност тя ще е по-малка от възстановителния фонд за помощ заради коронакризата в размер на 724 млрд. долара, който комбинираше предоставянето на грантове с нисколихвени заеми, посочват още източниците.

Говорител на германското правителство е отказал да даде еднозначен отговор относно позицията на Шолц по общия дълг, посочвайки, че значителни средства все още са налични или са в процес на мобилизиране на европейско равнище, без да изключва и тази възможност.

В петък в Прага Шолц също така не даде и конкретен отговор на въпрос за това дали Германия ще подкрепи нов кръг на съвместен дълг за справяне с кризата. Той отбеляза, че все още има неизползвани средства за заеми от фонда за постпандемично възстановяване. „Така че все още има много налични ресурси“, каза Шолц тогава.

Германският канцлер не бърза да даде зелена светлина на нов финансиран с дълг инструмент, който ще включва отново грантове, тъй като преди това трябва да вземе предвид финално решение на Германския върховен съд за конституционалността на подобен инструмент, коментира един от източниците.

В рамките на предварително решение германските съдии постановиха през април 2021 г., че би имало повече потенциални вреди от блокиране на фонда в очакване на окончателно решение, отколкото от позволяването му да продължи през това време. Те също намекнаха, че съвместно емитираният дълг на ЕС за финансиране на грантове за страните членки при спешни случаи може да бъде в съответствие с конституцията, стига мярката да остане еднократна.

Друга причина за предпазливостта на Шолц по отношение на плана е несигурността около предстоящото правителство на Италия, което вероятно ще бъде ръководено от дясната лидерка Джорджия Мелони. Тя даде знак, че ще заложи на умерените политики, но посочи, че планът за възстановяване на Рим се нуждае от фина настройка.

Шолц първо иска да види новото коалиционно споразумение на Рим и да обсъди европейската интеграция с Мелони, преди да се ангажира с по-нататъшни програми, финансирани с дълг, каза още източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Като прочета идьотското "напът" и ми се придрайфа. Аман от "ново нормално" и нови не нормалници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
До: mr. YodaБлагосъстояние в минало време. С други думи, не ни чака нищо добро. Плавно и постепенно или по-рязко се спускаме по склона. Дано да е плавно, но надали. Като цяло напълно предвидимо. Планини от дълг, частен и държавен. Частното потребление се подкрепяше с печатане на пари през последните 40-45 години. Срещал съм мнение, че ако живеят само от това което произвеждат, икономиката на Европа трябва да падне до 45-50% от сегашното ниво. За САЩ това ниво е 50-55% от сегашното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
Благосъстоянието на Европейския съюз се основаваше на евтините енергийни ресурси от Русия. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още