IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни кораби са били забелязани около "Северен поток" в началото на седмицата

От години Москва активизира присъствието си в Балтийско море, твърдят датски военни

08:38 | 29.09.22 г. 10
Снимка: "Газпром"
Снимка: "Газпром"

Европейските служби за сигурност са засекли присъствието на руски военни кораби около проекта "Северен поток" в началото на седмицата, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници. На този етап няма яснота дали те са свързани с взривовете, които предизвикаха изтичане на природен газ от три от тръбите на газопроводите, но е фактор, който заслужава внимание, твърдят те.

Междувременно шведската брегова охрана съобщава и за четвърти теч по "Северен поток". Той е по трасето на "Северен поток 2" в шведските териториални води и е в близост до останалите три теча. 

В американското Министерство на отбраната отказват официален коментар на новината за наличието на руски военни кораби в региона около газопроводите, но чиновници допълват, че все още не може да се говори със сигурност, че има умишлени действия, които да са довели до инцидентите край бреговете на датския остров Борнхолм, пише Ройтерс. Служител на американското Министерство на отбраната, поискал анонмност, е коментирал пред журналисти, че нито една версия на този етап не може да бъде потвърдена и САЩ не са замесени по никакъв начин в инцидентите.

Експерти по сигурността от САЩ, Европа и Украйна предупреждават от месеци, че критична инфраструктура не само в Украйна, но и в САЩ и Европа, ще бъде цел на руските военни като част от стратегията за войната в Украйна. Според източници на CNN САЩ още през лятото са предупредили Германия, че са възможни атаки срещу "Северен поток". Подобна информация публикува и Der Spiegel.

Европейските власти не са поискали и съдействие от американските военни за съдействие при разследването на взривовете, коментира още служителят на Пентагона.

Източници на Ройтерс твърдят, че американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ при разследването на случая на датските си колеги. Според информация на американските власти инцидентът е на дълбочина между 80 и 100 метра.

Руските военни кораби извършват рутинни операции в тази зона, коментират още източници от датското Министерство на отбраната пред CNN. През последните години присъствието на руския военен флот в Балтийско море се е увеличило - доста често тестват нашето търпение и в морето, и във въздуха, допълват оттам.

В Европа с все по-голяма сигурност се твърди, че случилото се с три от тръбите на "Северен поток" е саботаж, но се въздържат да назоват кой стои зад този акт. В ЕС обещават "твърд" отговор за всяко умишлено прекъсване на енергийните доставки.

Източници от датското Министерство на отбраната коментират пред CNN, че трудно можем да си представим друг освен Русия, който да има възможност и интерес за такава операция. Американски анализатори посочват, че Москва печели от тази ситуация, защото ще "повиши цената на подкрепата за Украйна". Надеждите на руския президент Владимир Путин са, че европейците ще променят мнението си и на фона на високите цени на енергийните източници ще поискат промяна в стратегията за икономическа изолация на Русия.

Украински анализатори пък виждат и икономически ползи от акта за "Газпром" - при това положение компанията няма как да бъде осъдена за неизпълнение на своите задължения към европейските си клиенти.

Руската позиция също се насочва към умишлени действия по проекта, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков намекна, че интерес имат САЩ, които не желаят Европа да получава руски природен газ. Песков отхвърли съмненията, че Москва може да стои зад тези действия и ги нарече "глупости" и "абсурд". Посолството на Руската федерация в Дания заяви, че саботажът срещу "Северен поток" е атака срещу енергийната сигурност и на Русия, и на Европа.

Според запознати разследването на инцидентите ще отнеме поне 14 дни. Те твърдят пред CNN, че проверките още не са започнали, тъй като налягането по тръбите не позволява действия и вероятно операцията ще започне най-рано в неделя (2 октомври).

Трасетата на руския природен газ в Европа. Източник: Bloomberg Трасетата на руския природен газ в Европа. Източник: Bloomberg

Случващото се отново изнерви газовите пазари в Европа и цената на природния газ, търгуван на нидерландската борса TTF, се повиши с 10% до 205 евро за мегаватчас. Търговията се влияе и от спора между украинския газов оператор "Нафтогаз" и "Газпром", който заплашва да спре и ограничените доставки през Украйна.

Още преди взривовете по "Северен поток" Централна и Западна Европа получаваше руски природен газ само през Украйна, но в намален обем - само през една входна точка и в обем на около 40 млн. куб. метра на денонощие. Руски природен газ влиза в ЕС и през "Турски поток" през територията на България до Унгария и Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Източници от датското Министерство на отбраната коментират пред CNN, че трудно можем да си представим друг освен Русия, който да има възможност и интерес за такава операция. === Страхотно! И никой нищо не е забелязал, ама Русия го е извършила, за да изпревари Бай Гън, който каза, че имат средствата и възможностите да извършат диверсията. А Блинкен се похвали, че имат огромна полза от нея. Значи какво? Имат интерес и имат възможностите? Ама марсианците ги изпреварили? Да, като за Дьо Били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
onlythelonly
преди 1 година
Maybe you think that world is small place.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
onlythelonly
преди 1 година
Говорит Москва: http://***.kidorf.com/DBLandings.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi ... По-добра опорка се върти от ТАСС , там за некъф хеликоптер от ВМС на Усато дето въртял над Балтийско море завалията , нито трансподера изключил , забравил че може да лети само 3 часа и фъркал 9 , и мястото на саботажа не уцелил с 250км , ама иначе бил там преди няколко дена , заложил сандъчетата с тротила и запалил фитилите ... :))) ... Слабо таварищ !! Ако дядя вова/борката/платения не беше перманентно баннат щехте да видите вие , ама те , сега се набирате кат глuстu на буца ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: SnaGi Ой, наш тупой тpoль, сейчас обясня тебе, да не излагаш се больше - конечно мьi взривили газаправоди за да обявим форсмажор кагда запад даде нас на арбитраж. Кагда галава празна падажди за инструктаж, не гавари глупасти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
SnaGi
преди 1 година
До: khaoОпорките свършиха, фактите са не оспорими и се почва с обидите. Хахо, по цял ден висиш по форума и бълваш постоянни глупости с ясна посока на внушение. Или живееш с мама и тате и не работиш или заплатата ти идва ясно от къде...Зелката вече е ясно, че е платен ***, няма как иначе да е толкова непоследователно глупав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: SnaGiИ това е направено със знанието на страните от НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: SnaGi ае да си завреш лъжата, там където слънце не грее ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
SnaGi
преди 1 година
А пък полския екс министър на отбраната се изпусна човека и благодари на САЩ за саботажа. Статията е от Forbs. Руснаците за да спрат газа за Европа няма нужда да си взривяват тръбопроводите, могат просто да спрат кранчето. Но зелчовците обичат под строй да ги правят на маймуни и да вярват. А тежка зима идва за Европа и дебелите американци доволно потриват ръце, че отново без да работят ще си продават газа на каквито цени решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре-газовици , като гледам газовите борси , май-май тоталното спиране на сибирските степни изпарения , вече е изконсумирано като премия . Дори окончателното физическо прекъсване на великите севернонигерийски тръби , не оказва влияние , а се вписва в дневните корекции на пазара ... Що така ?! Нали требваше да фалира ЕС , бунтове , не знам кво си ?! Пък то севернонигерийците се изнасят насам на талази ... :))) ... Импе , затри се бе човек , притеснявам се вече ?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още