IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли германските ядрени централи да продължат да работят?

E.ON, RWE и EnBW експлоатират 4300 мегавата (MW) ядрени мощности чрез съответните си реактори Isar 2, Emsland и Neckarwestheim 2 

13:15 | 03.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
 Охладителна кула изпуска пара в нощното небе в атомна електроцентрала, управлявана от RWE AG, в Емсланд, Германия, в четвъртък, 8 август 2013 г.  Снимка: Bloomberg LP
Охладителна кула изпуска пара в нощното небе в атомна електроцентрала, управлявана от RWE AG, в Емсланд, Германия, в четвъртък, 8 август 2013 г. Снимка: Bloomberg LP

Германските оператори на електропреносни мрежи са близо до публикуването на резултатите от стрес тестовете на електропреносната система, в които са отчетени рисковете от ескалация на кризата с доставките на руски газ, докато страната обмисля по-дълъг срок на експлоатация на ядрените си реактори, анализира Ройтерс. 

Операторите на ядрените централи заявиха, че биха могли да експлоатират трите оставащи ядрени реактора и след планираната дата за затваряне в края на годината, но Берлин трябва да даде ход на процеса.

Резултатът от стрес тестовете може да накара правителството да удължи срока на действие, тъй като то се опитва да захрани икономиката и да предотврати рецесия, която се смята за все по-вероятна, ако износът на руски газ спре напълно.

Бившият канцлер Ангела Меркел инициира законодателство за спиране на използването на ядрена енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г., като мнозинството от гласоподавателите го подкрепиха, но нагласите се промениха на фона на опасенията от недостиг на гориво.

Отмяна или отлагане на плана за прекратяване на експлоатацията би означавало, че енергийните компании E.ON, RWE и EnBW ще трябва да променят графиците за извеждането от експлоатация и осигуряването на персонал, като в същото време ще трябва да се решават правни въпроси, въпроси, свързани с безопасността и отговорността.

Ето отговорите на няколко важни въпроса:

Защо е нужно?

В сряда Русия спря доставките на газ по ключов за Европа маршрут, което засили икономическата битка между Москва и Брюксел и повиши перспективите за рецесия и ограничаване на потреблението на енергия в някои от най-богатите страни в региона.

Москва твърди, че западните санкции заради инвазията в Украйна възпрепятстват ремонта на оборудването, докато Европа твърди, че това е претекст за използване на газа като политическо оръжие - аргумент, който Русия отхвърля.

Германия, която е най-големият купувач на газ от Русия, намали използването на горивото с 15% през периода януари-юни. Въпреки че проучва други източници на доставки, тя остава зависима от Русия. Логото на E.ON SE на табела до атомната електроцентрала Isar в Есенбах, Германия, в понеделник, 20 юли 2015 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Логото на E.ON SE на табела до атомната електроцентрала Isar в Есенбах, Германия, в понеделник, 20 юли 2015 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Според енергийния регулатор Bundesnetzagentur ограничените доставки означават, че ще има проблеми с поддържането на топлината за потребителите и функционирането на промишлеността, но Германия е все по-добре подготвена.

Газовите електроцентрали представляват 10% от производството на електроенергия през юли.

Производството на някои от тях може да бъде заменено от ядрени реактори, както и от електроцентрали, изгарящи вносни каменни въглища или местно добити кафяви въглища.

Това от своя страна би освободило повече газ за промишлеността и за 41 милиона германски домакинства, които използват газ за отопление.

E.ON, RWE и EnBW експлоатират 4300 мегавата (MW) ядрени мощности чрез съответните си реактори Isar 2, Emsland и Neckarwestheim 2.

Заедно с три други реактора, които бяха затворени в края на миналата година, ядрената енергетика произвеждаше 12% от електроенергията в Германия, но тази година този дял спадна до 6%.

Германия разполага също така с възможности за използване на слънчева и вятърна енергия и разработва терминали за втечнен природен газ (LNG).

Какво мислят операторите?

Главният изпълнителен директор на E.ON Леонхард Бирнбаум казва, че не вижда технически пречки за безопасната продължителна експлоатация на Isar 2, без да се налага да се закупуват нови горивни пръти. Той определи възможния допълнителен срок на действие на няколко месеца.

Главният изпълнителен директор на RWE Маркус Кребер също казва, че централите теоретично биха могли да работят през първите седмици на следващата година, но след това ще са необходими нови горивни елементи или дори рехабилитация на мощности, спрени през 2021 г. - решения, които ще трябва да вземе правителството.

6%
от електроенергията в Германия се произвеждат от ядрени електроцентрали

Главният финансов директор на EnBW Томас Кустерер е на подобно мнение.

Каква е символиката на германската ядрена енергетика?

Партията на Зелените, която сега е част от коалиционното правителство, води началото си от екологичното движение от 70-те години на миналия век, което се позовава на рисковете за сигурността и нерешения въпрос за ядрените отпадъци. Тя ще трябва да направи обратен завой.

Потвърждаването на полезността на ядрената енергия би оправдало критиците на хода на Меркел и популистките гласове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Не подритвай си трудовая книжка, тpoль нискотарифний! На конец месеца да няма слезьi и саполи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка Ай сиктир от тука! Или пиши на българси, вместо на развален руски, или ходи да се гръмнеш някъде. Аман от тъпунгероиди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver За такие глупасти нет деньги! После в канце месеца да не скимтиш пред пасольство дурак! С такие глупасти на всих ясно какой ти тpoль тупой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
Може ли германските ядрени централи да продължат да работят? === Не може. И не трябва. Германия е решила да си затрие енергетиката и икономиката и не трябва да й се пречи. И евтини руски суровини и енергоносители не трябва да се допускат. С икономии и търпение ще натрият муттрата на Путин и ще го накажат сурово. Няма да се мият, ще изключват хладилници и климатици, няма да се отопляват и ще спечелят икономическата война с Русия. Толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още