IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: ЕС ограничава дейността на "Газпром"

Ръководителят на газовия холдинг отново обещава рекордни дивиденти за акционерите след отказа за изплащането им през 2021 г.

17:18 | 01.09.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Липсва "здрава логика" от страна на европейските контрагенти на "Газпром", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. Според него руският газов гигант иска да изпълнява своите ангажименти, но се създават юридически и технически спънки от страна на страните в ЕС, които ограничават дейността на "Газпром", посочва ТАСС.

По-рано днес от Генерална дирекция "Енергетика" съобщиха пред Европейския парламент, че руската страна е спряла или ограничила доставките на руски газ за 13 държави от общността. Причините за това са няколко - в случая с България и Полша е, че двете страни не се съгласиха с едностранна промяна в дългосрочния договор за доставка, по отношение на Германия - отказа на "Газпром" да приеме ремонтирана в Канада турбина за компресорната станция "Портовая" на "Северен поток 1", за Франция - спорове по плащанията, и др.

По време на брифинга Песков отказа да коментира темата за турбината за "Северен поток 1" и дали това може да доведе до пълно спиране на работата на газопровода, който е основен за Германия и Западна Европа, пренасочвайки тези запитвания към Siemens и "Газпром".

Само преди ден ръководителят на руското газово дружество Алексей Милер коментира, че заради санкциите Siemens не може да извършва своите ангажименти във връзка с подръжката на газопровода. От германския гигант пък са категорични, че не поддържат компресорната станция "Портовая" и тази дейност е в задълженията на "Газпром", посочва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин също изрази съмнения относно качеството на извършения ремонт на една от турбините, която в момента е на територията на Германия и чака "Газпром" да я приеме и инсталира отново в компресорната санция.

Милер коментира, че има съществена промяна на енергийните пазари, породена от "крайно грешните" решения и санкции на Запада, става ясно още от публикувана от "Газпром" стенограма от обръщение на ръководителя на компанията по повод Деня на работещите в петролната и газовата индустрия в Русия.

От месеци Москва обвинява западните санкции за намалените доставки по "Северен поток 1", а в Берлин отбелязват, че това е опит за шантаж, за да бъдат премахнати ограниченията за руската икономика, въведени заради войната в Украйна.

Според изчисленията на "Газпром" от началото на 2022 г. търсенето на газ в Европа е намаляло с 30 млрд. куб. метра. Въпреки това печалбата ще бъде по-висока заради високите цени на пазара, коментира Милер.

Във вторник (30 август) на заседание на Съвета на директорите беше взето решение за извънредно заседание на акционерите, на което да се разгледа изплащането на междинни дивиденти за 2022 г. В края на юни газовият холдинг взе решение да не раздава дивиденти за 2021 г. заради напрегнатата ситуация на газовия пазар. Това предизвика срив на акциите на държавната компания на Московската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Гъспромовците никой не ги ограничава в нищо ... Никой не ги е спирал да си купуват рубли на воля на техният пазар , никой не им е запушвал или резал тръбите все още , никой не ги е спирал да си горят газ на портовая и по кладенците , никой не е спирал девочките им да разнасят венерически болести из Европа ... Даже не ги спираме да си ползват собствени турбини за газопреносната им мрежа , или да бият собствени сонди , или да ползват собствени компютри и GSM-и ... Даже и танковете не им спираме ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 1 година
тежка форма на шизофрения тресе убийците от север... от тук насетне какъвто и золум да направя, ще обвиня сащ и ес че са ме накарали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Ако ми върнете парите пак ще свиря на кожения инструмент на Путин. Но до тогава - Газпром умре, Просия ке падне, Путин на въже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още