IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще доставя допълнително газ на Унгария

Междувременно „Газпром" започва проектирането на газопровод до Китай от руския Далечен изток

08:25 | 01.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Русия ще доставя допълнително газ на Унгария

Въпреки усилията на ЕС да постигне независимост от руския газ страната членка Унгария отново договори специални условия с руската държавна компания "Газпром". В сряда след среща с колегите си от ЕС в Прага унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че е постигнато споразумение с "Газпром" за месеците септември и октомври. 

Допълнителното количество газ, доставяно от "Газпром", ще бъде "5,8 милиона кубически метра" на ден от 1 септември, заяви Сиярто във видеоклип, публикуван на страницата му във Facebook и цитиран от DPA.  

Според унгарски източници през август „Газпром“ вече е започнал да доставя на страната повече газ от "вече договореното". По това време стана ясно, че до края на август по тръбопровода TurkStream в Унгария ще постъпват допълнително 2,6 милиона кубични метра на ден. 

В същото време от няколко седмици в ЕС действа план за извънредни ситуации за газа, за да се справи регионът с енергийната криза, предизвикана от руската агресивна война в Украйна. Това не е газово ембарго, но регламентът предвижда доброволни икономии на природен газ през зимата в размер на 15% за всяка страна. 

Ръководителят на унгарското правителство Виктор Орбан осъди нападението срещу Украйна, но редовно критикува остро политиката на санкции на ЕС. Той блокира петролното ембарго на ЕС в продължение на седмици, а след това договори изключение за страната си. Унгария също така отхвърли плана за извънредна ситуация с газа и поиска изключение.


Междувременно „Газпром" започва проектирането на газопровод до Китай от руския Далечен изток, стана ясно от изявление на Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския газов гигант. 

„Резултатите (на компанията, б. ред.) през първото полугодие са много, много добри". Финансовите резултати ни дават свободата да говорим за това, че чрез тези осигурени парични потоци сме обезпечили реализацията на нашите стратегически инвестиционни проекти", каза Милер, цитиран от „Интерфакс“ и БТА. 

По думите му плановете на компанията в Далечния изток на страната са насочени към разширяване на газовите доставки за китайския пазар. „Знаем, че китайският пазар е най-динамичният пазар в света и през следващите 20 години, според прогнозите, ръстът на потреблението на газ в Китай ще възлиза на 40 на сто от глобалния ръст на потребление. Затова подписахме още един договор за доставки на газ за Китай", така нареченият маршрут "Далечният изток".

Освен това „Газпром" планира проект за транзитен газопровод през Монголия - "Съюз Изток", който ще бъде продължение на планирания нов газопровод „Силата на Сибир-2", припомни Милер. 

На 3 февруари руският газов гигант и Китайската национална петролна корпорация подписаха договор за доставка на 10 милиарда кубични метра газ годишно в продължение на 25 години. За доставките в Китай е необходимо да се изгради кратко, 25-километрово разклонение от тръбопровода „Сахалин-Хабаровск-Владивосток", който минава по протежение на китайската граница.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
Dutch city of The Hague seeks exemption from EU sanctions against RussiaAMSTERDAM (Reuters) - The Dutch city of The Hague on Thursday said it would ask for a temporary exemption of EU sanctions against Russia, as it struggles to find a replacement for its contract with Russian gas supplier Gazprom in time.https://***.msn.com/en-gb/news/world/dutch-city-of-the-hague-seeks-exemption-from-eu-sanctions-against-russia/ar-AA115P1I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ета глупасти. 10 миллиарда кубиков за Китая как ето будет заместит 180 миллиарда кубиков за Европе? А проект на нов газаправод ничто не значить - можно при проект за самальот 5того поколения yйдьот! И кто построит етого газапровода? Всих части са иностранньi внос, а сейчас под санкции. Ета толька бля-бля за празноглавие тушонки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Чудесна новина ... Хем пичелят рубли , а и ще се напичелят на юани ... Само не знам що риве песков , в това число и форумните антиваксъре-газовици , за некви санкции ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още