IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ изплаща рекорден дивидент - основно в руския държавен бюджет

През юни доставките от концерна за Западна Европа внезапно бяха спрени. Сега за Москва предстои дъжд от милиарди рубли

07:33 | 31.08.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавното ръководство на Русия обръща курса си на 180 градуса и сега взема милиарди от концерна „Газпром" за бюджета си: След пълната изненада в края на юни, когато на общото събрание на контролираната от държавата газова група беше предотвратено изплащането на дивиденти от „Газпром", сега предстои да бъдат изплатени рекордни суми за първата половина на годината.

Най-големият производител на газ в света ще изплати под формата на дивиденти еквивалента на 20 млрд. евро - половината от рекордната си нетна печалба. „Газпром“ никога досега не е изплащал междинни дивиденти, пише германският Handelsblatt. Но сега печалбата  се е покачила до безпрецедентни висоти заради рязкото поскъпване на газа.

Съветът на директорите на „Газпром“ предложи изплащането късно във вторник вечерта и свика извънредно общо събрание за края на септември. Председател на борда е Алексей Милер, дългогодишен близък довереник на руския президент Владимир Путин. Държавата притежава 50% от акциите на компанията. По този начин тя ще получи еквивалента на повече от 10 млрд. евро директно от „Газпром“ със сензационна дивидентна доходност от около 25%.

Проблем с данъчните приходи - сега се очаква помощ и от Китай

След налагането на западните санкции и замразяването на повече от половината от валутните резерви на Русия държавният бюджет е изправен пред нарастващи дефицити въпреки рекордните приходи от износ. Държавата все по-трудно събира всички важни данъци, а чуждестранните компании, които са напуснали Русия, вече не са надеждни данъкоплатци.

Според оценките на руското министерство на финансите държавният бюджет ще има значителен дефицит поне до 2025 г. Само през тази година държавните разходи ще надхвърлят приходите с 1,7 трилиона рубли (равностойност на 28,3 милиарда евро), като същото ще се случи и през следващите години, но с тенденция към намаляване.

Министерството на финансите планира да запълни дупката почти изцяло с облигации, деноминирани в рубли: те ще нараснат от един трилион рубли (16,6 милиарда евро) през следващата година, 1,4 трилиона през 2024 г. и 2,4 трилиона през 2025 г. Западните инвеститори, които преди войната са притежавали една пета от всички федерални облигации и половината от облигациите на Министерството на финансите в чуждестранна валута, вече не могат да ги запишат: Западните санкции забраниха закупуването на руски държавни облигации.

 Сега, след шест години на неуспешни опити, Министерството на финансите в Москва се опитва да продаде облигации, деноминирани в китайската валута юан, на китайски инвеститори, за да внесе пари в Русия.

Драматична бюджетна ситуация води и до увеличение на данъците за „Газпром“ 

Колко драматично е положението с бюджета, противно на всички изявления на Путин, че Русия е в икономически просперитет, показва и едно решение на руския псевдопарламент, Думата: депутатите решиха данъкът върху добива на суровини на „Газпром“ да бъде увеличен еднократно с 1,2 трилиона рубли - т.е. със сумата на неизплатените дивиденти за цялата 2021 г. Така в разгара на войната с Украйна руското правителство умишлено изтегля особено бързо милиарди за бюджета от „Газпром".

Вицепрезидентът на концерна Фамил Садигов обосновава решението на управителния съвет да изплати дивиденти със „силните финансови резултати и значителния ликвиден резерв в баланса". „Газпром“ възнамерява да „запази настоящата си дивидентна политика и да изплаща в бъдеще поне 50% от коригираната нетна печалба ".


Надежда за чуждестранните акционери на „Газпром"  

Остава да се види дали чуждестранните акционери, които понастоящем не могат да търгуват с акциите си заради санкциите, също ще се възползват от неочакваната сума. Максим Орловски, управляващ директор на инвестиционната банка Renaissance Capital, посочва пред Handelsblatt, че Руската централна банка ще завърши процедурата по автоматичното преобразуване на депозитарните разписки в акции към момента на изплащане на дивидента. На 26 август регулаторът съобщи на своя уебсайт, че остават  месец и половина за промяна на мястото на отчитане на руските ценни книжа, държани в чужбина. Чуждестранните акционери не са купили акции на „Газпром“, а сертификати за право на участие (американски депозитарни разписки, ADR), депозирани от американски банки. Поради санкциите обаче институциите в САЩ са в процес на прекратяване на съхранението на ADR. 16,2% от акциите на „Газпром“ са конвертирани в американски депозитарни разписки.

„Северен поток“ е затворен от днес, а Франция не получава газ 

От сряда по газопровода „Северен поток" в Балтийско море няма да тече повече природен газ, съобщи „Газпром“. Посочената причина е предполагаемата необходима поддръжка. Според германски бизнес кръгове обаче „Газпром" е разполагал с достатъчно турбини на място, за да експлоатира тръбопровода, а шест турбини са били готови за доставка в Русия, след като са били обслужени в Канада от Siemens Energy. Понастоящем Москва не разрешава обратния транспорт, като по този начин затвърждава наратива за „технически проблеми" с газопровода през Балтийско море. Служител на "Газпром" в съоръжение в Северна Русия. Снимка: Bloomberg LP Служител на "Газпром" в съоръжение в Северна Русия. Снимка: Bloomberg LP

В същото време „Газпром" обяви в Москва, че от този четвъртък няма да доставя повече природен газ на френската енергийна компания Engie: „От 1 септември "Газпром" ще преустанови доставките на газ за френската енергийна компания Engie, тъй като доставките за юли не са били платени", обяви руската компания в своя канал в Telegram.

Преди това Engie е купувала от „Газпром“ около 150 милиона кубически метра природен газ на месец. Досега руският газ покриваше около 17% от нуждите на Франция. Понастоящем Engie води преговори с алжирската Sonatrach за увеличаване на вноса на енергия от бившата френска колония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 1 година
Императорът ще стане милионер. Е, виртуално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato така де... и той говори за тези дето децата им са на запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаПроблемът е по-скоро в западните крадци :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Правительство будет взять все деньги, а за дураците, които пскупали акции...ой, ой, они получит ульiбки па радио!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още