IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия планира да намали цената на петрола за Азия

Високите цени потискат търсенето, а и опасенията за ограничени доставки в региона вече изчезнаха

10:37 | 30.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия планира да намали цената на повечето видове петрол, които изнася за Азия от октомври, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Причината е, че високите цени в региона потискат търсенето и по тази причина официалната цена, на която страната продава на своите азиатски клиенти, ще бъде с 4,50 долара на барел надолу.

От Saudi Aramco отбелязват, че не коментират ценовата си политика.

Това би било първото намаление на цените на Саудитска Арабия от четири месеца.

Като цяло притесненията за доставки в Азия намаляват, а и търсенето не е много голямо, коментират източници на Ройтерс. Очакванията са, че в края на септември, когато отмине сезонът на мусоните, търсенето на петрол в Индия и Индонезия ще се възстанови. Но в същото време Китай продължава да се бори с ограниченията, налагани заради коронавируса, което дава мрачни перспективи за потреблението на горива в страната.

Най-голямата рафинерия в региона - Sinopec, прогнозира намаляване на производството с 8% през второто полугодие, а като цяло годишното производство ще спадне с 6 на сто спрямо 2021 г.

Същевременно намалява и търсенето на петрол в Европа и някои от пратките саудитски петрол се насочват към Азия, което също оказва натиск върху цените в региона, допълват още източниците на Ройтерс.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства вече отбелязаха възможността за намаляване на добивите през есента, за да бъде балансиран пазарът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още