IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отрича да има турбини от "Северен поток" на ремонт в Канада

Според канадския външен министър в Монреал има още пет турбини от компресорната станция "Портовая", които могат да бъдат върнати в Европа

13:53 | 25.08.22 г.
Снимка: Газпром
Снимка: Газпром

Канада е готова да върне и последните пет турбини от "Северен поток 1", които са на ремонт в Монреал, коментира канадският министър на външните работи Мелани Жоли пред CBC. Но според съобщение на "Газпром" в момента в Канада няма нито една турбина от компресорната станция "Портовая" на газопровода.

Турбините от "Северен поток 1" станаха щекотлива тема от средата на юни насам. Заради планов ремонт в компресорната станция "Газпром" поетапно намали доставките на газ за Германия. От юли те са в обем на 20% от капацитета на газопровода, или около 33 млн. куб. метра на ден, като от руска страна посочват като причина липсата на турбините, които бяха на ремонт в Канада.

За няколко седмици Канада задържа връщането на турбините, посочвайки санкциите, които налага върху енергийния сектор на Русия заради водените военни действия в Украйна. Но след това се съгласи на изключение след молбите на Берлин. Една от турбините вече е върната в Европа, но въпреки че германският канцлер Олаф Шолц дори се снима с нея, за да докаже, че тя е в Германия и може да бъде получена, Русия не подава митническите документи, за да я освободи и върне в "Портовая".

В "Газпром" също така се усъмниха и в качеството на ремонта, извършен на турбината. В края на юли зам.-директорът на компанията Виталий Маркелов коментира, че работата не съответства на договора, пише ТАСС. Руският газов холдинг на свой ред обвинява Siemens, че не извършва своите ангажименти по техническото обслужване на компресорната станция и точно това е причината за намаляване на обема на доставките.

Газовата компания очаква и разяснения от ЕС и Великобритания относно санкциите, които налагат и как се отразяват те върху работата на "Северен поток 1". В мотивите си да поискат от Отава изключение за турбините от Германия коментираха, че ЕС не налага санкции срещу Русия в този сектор.

Тази несигурност около доставките вече предизвика паника на газовите пазари. Цената на природния газ на TTF в момента се движи около нивото от 300 евро за мегаватчас, или над 3 хил. долара за 1000 куб. метра. В началото на юни търговията се извършваше при цени под 100 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още