IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От началото на войната в Украйна Китай плати 35 млрд. долара за руски енергоизточници

Русия често дава големи отстъпки за своя стратегичиски партньор

12:54 | 22.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай повишава своята зависимост от руските енергоизточници - от началото на войната в Украйна е платил 35 млрд. долара за покупката на руски природен газ, въглища и петрол, спрямо 20 млрд. долара през 2021 година, пише Bloomberg. Пекин се възползва от санкциите срещу Русия и взима повече енергийни суровини при големи отстъпки, сочат данните на китайските митнически власти за периода март - юли.

Например през юли Китай е купил рекордни количества руски въглища  - ръст от 14 на сто на годишна база до 7,4 млн. тона. От тях почти 2 млн. тона са за стоманената индустрия, което представлява увеличение от 63%.

Сега Русия е основнен доставчик на въглища за Китай, измествайки Индонезия. Страната обаче разчита много и на местен добив на въглища - през миналата година Пекин увеличи нормите за добив до 490 млн. тона.

В момента Китай потребява огромни количества въглища и изглежда няма намерение да се откаже скоро. Пекин в същото време ударно изгражда и централи, използващи възобновяеми енергийни източници като част от стратегията за намаляване на въглеродните емисии от страната.

Преди година президентът Си Дзинпин препоръча по-стриктен контрол над въглищата и обяви, че ще започне намаляване на използването им през 2026 година, припомня Ройтерс. Преди това страната планира пик на потреблението, което води и до пик на емисиите въглероден диоксид, тъй като Китай е най-големият емитент на парникови газове в света.

Опасенията са, че тези пикове ще бъдат много по-големи от предварително очакваното, но китайските власти вече обръщат внимание, че въглищата се завърщат и в Европа на фона на ограничените доставки на природен газ и войната в Украйна. Китайски държавни медии вече коментираха, че Европа в момента показва своето лицемерие, когато става въпрос за действия, свързани с климата.

Еколозите от Ember коментираха, че въглищата са далеч от своя ренесанс в Европа, защото става въпрос за много малък брой рестартирани въглищни централи. Те почти не увеличават емисиите, а и очакванията са въглищата да бъдат използвани активно само през тази зима.

Китай ще увеличи капацитета на зелената енергия и се очаква в периода 2021 - 2025 гоидна около половината от новите енергийни мощности да размитат на ВЕИ. Но това все още означава към 250 гигавата нови въглищни мощности в този период.

Китай отказа и климатичните преговори със САЩ след визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Китайците имат да си връщат на бялата раса заради камшиците и опиума. Само, че китайците са расисти и не асимилират, не приобщават. Как ще справят Китай с останалите азиатци, с индийците, с бялата раса комбинирана с черна? С Турция? Това не е като да превземеш пиянска Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още