IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция променя правилата, за да могат ядрените реактори да работят в жегата

Страната очаква четвъртата гореща вълна за това лято през следващите дни

15:54 | 09.08.22 г. 2
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Франция временно въвежда изключение, което ще позволи на пет ядрени електроцентрали да продължат да работят при по-високите температури, очаквани през следващите дни, пише Ройтерс. В условията на енергийна криза централите ще могат да продължат да използват за охлаждане речните води, въпреки че това води до допълнително повишение на температурата на реките и е заплаха за екоравновесието.

През това лято страната вече ограничи производството на електроенергия заради високата температура на водите на реките. Това се случва в момента, в който половината ядрени реактори са изключени за профилактика или заради технически проблеми.

Но при очакваната четвърта гореща вълна беше предложено изключение от правилата за пет ядрени централи, които гарантирано ще продължат да работят до 11 септември, обясняват от Агенцията по ядрена безопасност (ASN) във Франция.

През тази седмица температурата във Франция ще се задържи трайно над 30°С и това допълнително ще повиши температурата на реките, пише Ройтерс. Очакванията са пикът в температурата на водата на р. Рона да бъде на 14 август.

Обикновено при такива случаи ядреният регулатор нарежда на EDF да ограничи производството на електроенергия, за да предотврати изхвърлянето на още по-топла вода обратно в реката след охлаждането на реакторите.

Но през това лято работещите реактори и производството на електроенергия от тях е на най-ниското ниво за последните четири години във Франция. Това принуди страната да купува електроенергия от съседите си, на които е традиционен доставчик на електроенергия. В някои от най-горещите дни досега Франция е купувала товар от между 8 и 10 гигавата, тоест еквивалента от работата на осем реактора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: zelka007Е, що му(ни) е да се хвърля (ме) на баламатума, кат'може тебе да хвърли(м)? Нашия АЕЦ, след модернизацията, може и на 33С да дава 100%, според Росатом-ския доклад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре и въглищари , моля погледнете енергийният микс от 45ГВт на Франция за днес ... Освен липсата на въглищни мощности , ограниченото газово захранване около 8% , ядрените мощности клонят вече към 50% , какво друго забелязвате в него ?! Некой да се фърли на баламатума в защита на атомите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още