IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е намалил добива на газ с 1,3% за първите 3,5 месеца на годината

Износът за страните извън ОНД се е свил с 26 на сто

08:56 | 16.04.22 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската газова компания "Газпром" е намалила добива на газ за първите 3 месеца и половина от началото на годината с 1,3% спрямо същия период на предходната година до 155,9 млрд. куб. метра, сочат предварителни данни, цитирани от ТАСС.

Износът за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) от началото на годината се е свил с 26,4%, или 16 млрд. куб метра, до 44,6 млрд. куб м, се посочва в съобщение на холдинга.

"Газпром" продължава да доставя газ според заявките на потребителите в пълно съответствие с договорните си задължения, допълват от компанията.

Среднодневният износ на "Газпром" през април е намалял със 17,6% спрямо март до 406,7 млн. куб метра.

Износът на газ за Китай по  газопровода "Силата на Сибир" продължава да нараства.

Доставките от газопреносната система за вътрешния руски пазар са се свили с 3,6% заради топлото време през февруари. Доставките през март и първата половина на април са били на същото ниво като миналогодишните за съответните периоди.

От "Газпром" също така заявиха, че Европа ще трябва да нагнети 63 млрд. куб. м газ в своите подземни хранилища, за да достигне 90% ниво на заетост до следващия отоплителен сезон.

От газовия концерт посочват, че миналата зима Европа е използвала 51 млрд. куб. м газ от своите хранилища - 107,8% от обема, който компаниите са успели да нагнетят през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още