IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за частично или пълно спиране на доставките на руски газ

За тази зима блокът разполага с достатъчно запаси, коментира еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон

14:43 | 03.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията по промишленост, изследвания и енергетика, съобщава БТА.

Тя отбеляза, че за тази зима ЕС разполага с достатъчно запаси. По нейните думи е необходимо европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до октомври.

Симсон добави, че поне 40 страни са изразили готовност да освободят част от петролните си запаси и сред тях тя открои САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада. По нейните думи това решение е свързано с опасността от спиране на доставките на руски петрол.

Еврокомисарят допълни, че подготовката за възможно частично или пълно прекъсване на руските газови доставки е започнала преди няколко месеца. ЕС е в преговори за доставки на газ от Катар, Азербайджан, САЩ, Норвегия и Египет. Разглеждат се възможности за изграждане на допълнителни връзки между европейските газопроводи.

ЕС обмисля възможността руските войски да нападнат украинските АЕЦ-и, заяви още Симсон. По нейните думи ЕС трябва да повиши мерките за енергийна ефективност. Тя съобщи, че ЕК ще предложи начини за справяне с високите цени на тока.

Междувременно в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Bloomberg, се посочва, че ЕС може да намали вноса на руски газ с до една трета чрез комбинация от увеличаване на вноса от други източници, ускоряване на процеса по въвеждане на възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност.

Според МАЕ усилията на блока за намаляване на вноса на руски газ биха могли да бъдат в съответствие със зелените му цели.

„Никой не си прави никакви илюзии вече“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Използването от Русия на нейните източници на природен газ като икономическо и политическо оръжие показва, че Европа се нуждае да действа бързо, за да е готова да посрещне значителната несигурност по отношение на руските газови доставки следващата зима“, коментира още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
То лесно се заема позиция. Да видим как ще обяснят последиците на бизнеса и хората !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
ПИЧ
преди 2 години
Дано *** не спира руските доставки на нефт и газ. За България те могат да се извтршват безпрепятствено - има тръба (макар и през Турция) до България и през морето може да се превозва Нефт до Бургаската рафинерия. България може да купува, дори и Европа да не иска да купува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Време беше ЕС да започне да действа единно по всички въпроси. Само така малките държави от Европа можем да се борим с големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Най- накрая - време беше ЕС да заеме единна позиция по енергийната си сигурност и да се освести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още