IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплатите в IT сферата достигат 22 хил. лв. на месец

Стойностите варират според опита на програмистите, но 35% получават до 5 хил. лв. месечно

13:41 | 25.10.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

От 725 лв. до 22 хил. лв. варират заплатите в IT индустрията в България през 2024 г., показва проучване на сайта DEV.BG на база близо 2 хил. обявени заплати. Данните обхващат всички възнаграждения, публикувани в съответните категории от началото на годината.

Сред специалистите с опит между 2 и 5 години най-високи заплати получават тези, които се занимават с разработка на мобилни приложения, като в топ 5 попадат още DevOps и Java специалистите. В различните категории позициите за Fullstack Development са по-добре платени, следвани от Frontend и Backend. 

С натрупването на опит се променят и тенденциите. Сред senior специалистите, които имат над 5 години опит в IT индустрията, най-високи заплати получават в категориите ML/AI/ Data Modelling, Data Science и отново DevOps според средноаритметичните стойности.

Къде са най-високите заплати и къде – най-ниските?

При максималните стойности на нетните заплати се забелязва, че те достигат до 22 хил. лв. за DevOps и Infrastructure, като към тази категория се причисляват още Cybersecurity, Database Engineer и SysAdmin.

 

 

 

Оказва се, че в няколко категории минималната стойност на заплащането отговаря на минимума за страната – 725 лв. нетно, като миналата година заплащането за същите категории е било по-високо – между 800 и 1200 лв. В индустрията обаче тези стойности са по-скоро изключение, отчитат от DEV.BG.

По данни от проучването 35% от заетите в сферата получават възнаграждение между 2501-5000 лв., следвани от получаващите между 5001 лв. и 8000 лв.

Над 8000 лв. получават 22% от анкетираните 2500 души, а заплата под 1500 лв. получават едва 4%.

Къде са най-големите промени в заплащането?

При хората без опит или с малък опит в IT сферата се наблюдава ръст на заплатите от порядъка на няколкостотин лева спрямо миналата година. Почти без промяна е заплащането на senior специалистите, които се занимават с Backend Development, които са получавали средно по 6400-9000 лв. по медиана (средна стойност), а сега сумата достига 6000-9500 лв. При Frontend Development-а за хора с над 5 години опит няма промяна, но заплатите са станали по-високи за Senior Fullstack Development. 

От DEV.BG уточняват, че понякога компаниите, които обявяват заплатите си, са тези, които предлагат по-високи такива, за да се изтъкнат в борбата за кадри на пазара, затова е възможно те да са малко по-високи от средните за страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още