IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минималната работна заплата ще бъде 1077 лв. от 2025 г., реши правителството

Увеличението е с 15,4% или със 144 лв. повече в сравнение с настоящия размер на минималното възнаграждение

14:54 | 23.10.24 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебното правителство реши минималната работна заплата да бъде увеличена от 933 лв. на 1077 лв. Това ще стане от 1 януари 2025 г.

Министерският съвет прие днес постановление за определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ). Размерът, определен от служебния кабинет, е 1077 лева, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Това е увеличение с 15,4% или със 144 лв. повече от минималната работна заплата за 2024 г., каза министърът. Той информира, че около 430 хил. души работят на минимална работна заплата в страната.

"Това е единственият вариант, който правителството има за увеличаване на работните заплати и на доходите на гражданите", поясни социалният министър, цитиран от БТА.

Иванов каза още, че минималната работна заплата трябва да покрива минималните разходи за издръжка на едно лице. Що се отнася до останалите работни заплати, работодателите са тези, които трябва да видят как да коригират заплащането на останалите си служители, посочи Иванов. Той увери, че всички структури на бюджетна издръжка ще имат финансови възможност да увеличат минималната заплата.

Социалните партньори в рамките на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигнаха съгласие за размера на минималната работна заплата за следващата година. Синдикатите подкрепиха проекта за минимална работна заплата от 1077 лв., но представителите на бизнеса не бяха съгласни с предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 9
Gna
преди 2 дни
След 20 години в България ще живеят хасан, ахмед, борисенко, насраниенко и тем подобни *** просто защото умираме като нация благодарение на западните пумяри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
Gna
преди 2 дни
В България някога имаше качествени работодатели като Кремиковци, Бга балкан, Аец и много други, които плащаха заплати с които хората гледаха 2-3-4 деца, имаха нови жилища платени не с 30 годишни ипотеки, ходеха по почивки 14 дни не 5 и т.н. Сега има едни фалирали западни компании използващи малкото останали хора за без пари 2000-3000 лв заплати, които са равни на 400-500 лв от началото на века. Провинцията прилича на територия ударена от атомна бомба, няма жив човек. 3-4 града останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
Gna
преди 2 дни
Н-ещастници продажни, елате вие да живеете с 1000 лв бе мам-ка ви. Ако някой не знае 1000 лв са 200 лв от преди 20 години, всичко е по 5 поскъпнало за това време. Одеве излезна статия, че сме намалели с 2.5 млн. души за 30 години. Всичко това ни го причиниха западните осраняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още