IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой е работещият модел за минималната работна заплата в България

Заетостта в големите индустрии пострада най-много, каза Людмил Стойчев, CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

20:30 | 22.10.24 г.

Нарастването минималната работна заплата (МРЗ) в заложения от правителството процент за 2025 г. ще доведе до проблеми с рентабилността на бизнеса. Най-работещият модел за минималната заплата е постигането на компромис между двете страни. Бизнесът се нуждае от въздух, но и профсъюзите са прави, че човек трябва да получава достойно заплащане за труда си. Това коментира Людмил Стойчев, управляващ съдружник в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му заетостта в големите индустрии е пострадала най-много, по-конкретно тежката индустрия. Енергетиката и минната промишленост са регистрирали 50 000 загубени работни места, а ръководителите на тези предприятия са негативно настроени спрямо растежа минималната работна заплата и повишаващите се разходи за труд. Самият гост определя като „леко стряскащ“ 25-процентния ръст на разноските за труд на фона на увеличение на БВП между 8% и 9% за първите шест месеца. Това води след себе си растящ дефицит, а още хора искат корекция на доходите си, посочи Стойчев.

Според него минималната работна заплата много рязко върви нагоре и не се съобразява нито с производителност, нито с инфлацията, нито с ръста на приходите. 

Людмил Стойчев каза, че бизнесът не може да издържи повече на двуцифрен ръст на заплатите и „границата е премината“.

За един от ключовите сектори за българската икономика – информационните и комуникационни технологии (ИКТ) – за третото тримесечие на 2024 г. ще има забавяне и намаляване на работната сила, но се очаква и има ръст на заплатите, макар и минимален.

Пренареждането на пазара на труда в последните няколко години вече променя облика на българска икономика. Нарастващата минимална работна заплата вече води до отлив на чуждестранните инвеститори, които назначават работници в индустриите с ниска добавена стойност, а големите експортни предприятия,  не могат да смогнат с увеличаващите се разходи за труд.

Людмил Стойчев обяви, че въпреки рекордните приходи в НОИ, средствата не достигат и ще се наложи вдигане на максималния осигурителен доход, но спорен него по-важното е с какъв процент ще се увеличи.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още