IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средното увеличение на заплатите в България за 2024 г. е 7%, нагласите остават резервирани

Най-висок ръст на заплатите има при позициите на оперативно ниво, а София е единственият регион с по-високи заплати спрямо пазара

11:13 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Средното увеличение на заплатите в България за тази година е 7%, като работодателите у нас остават с нагласа за консервативно планиране на възнагражденията за 2025 г. Най-високо увеличение на заплатите има при позициите на оперативно ниво, а София е единственият регион с по-високи заплати спрямо пазара. Това отчита проучването на възнаграждения и придобивки на Mercer Marsh Benefits.

Рекорден брой компании участват в тазгодишното издание на традиционното изследване за България, което проследява основните тенденции на трудовия пазар сред работодателите и техните служители, като тази година участват 539 компании (9% ръст спрямо миналата година) и 131 868 служители от общо 14 индустрии на пазара.

Както и през 2023 г., най-висок е броят участници от секторите Производство и Високи технологии.

Общо за пазара увеличението на заплатите е 7% спрямо 2023 г., като компаниите изразяват консервативна прогноза за 2025 г. и запазване на същия ръст. Ръстът от 7% е по-нисък спрямо планираното за годината единствено в IT сектора, където заради охлаждането на пазара са били планирани 10% увеличение или запазване на стойностите от 2023 г.

Увеличението на заплати по позиции е съответно 6% при висшия мениджмънт, 8,3% при мениджмънта, 8,6% при специалистите и 10,5% при оперативното ниво.

Месечната брутна заплата продължава да расте най-бурно спрямо общото за пазара в секторите IT и фармация, а под общата тенденция за пазара остават секторите производство и изнесени услуги. По позиции медианата на брутната заплата е отново очаквано най-висока в IT сектора – 9207 лв. за мениджмънт (при 6369 лв. за общия пазар), 5547 лв. за специалисти (при 3731 лв. за общия пазар) и 2637 лв. при оперативното ниво (при 2123 лв. за общия пазар).

София остава регионът с по-високи заплати от средните за страната – 7,6% по-високо е заплащането в столицата за мениджърските позиции, 9,3% за специалистите и близо 11% за служителите на оперативно ниво. Запазва се и тенденцията най-бурно развиващите се сектори да са позиционирани предимно в София, а в останалата част на страната да са производствените, търговските и финансови сектори. 

Резултатите от TRS Bulgaria 2024 показват, че 84% от компаниите имат схема за променливо възнаграждение – различен вид бонуси и/или премии. Малко над половината от компаниите (55%) имат схема за бонус за продажби, или така наречената комисионна.  Променливото възнаграждение като процент от брутната заплата запазва нивата си от миналата година за всички йерархични позиции, като единствено при висшия мениджмънт се наблюдава спад от 2%. Съответно нивата са 25% от брутната заплата при управителите, 23% при висшия мениджмънт, 17% при мениджмънта (без промяна от 2020 г.), 15% при специалистите по продажби, 10% при специалистите и 10% при служителите на оперативно ниво, където също не е отчетена промяна от 2020 г. насам.

42% от компаниите са увеличили броя на персонала си през 2024 г., като едва при 6% се наблюдава намаление. Най-търсените позиции са в сферата на информационните технологии. Доброволното текучество във всички сектори е с по-ниски стойности спрямо предишния измерен период, като общият процент за пазара е 10%. Очаквано и предвид спецификата на сектора, най-високото текучество се наблюдава при търговията на дребно – 23%, а най-ниските стойности във фармацията и бързооборотните стоки – 8%.

TRS Bulgaria 2024 отразява тенденциите в промяната на пълния пакет от възнаграждения, които служителите в България получават. Пълният пакет възнаграждение включва: брутна заплата; гарантираното парично възнаграждение (вкл. годишните фиксирани плащания като транспорт, ваучери за храна, спорт, възнаграждения за Коледа и Великден); общото парично възнаграждение (отразяващо различни бонуси); общото директно възнаграждение (с дългосрочни стимули като акции и опции) и общото годишно възнаграждение (включващо различни придобивки като служебна кола, пенсионно осигуряване, здравна застраховка и живото-застраховка).

Проучването отчита и средните суми на придобивките, където най-много компаниите инвестират в така наречените referral програми, или плащане за препоръка (1000 лв.). Следват придобивките за транспорт (666 лв.), Коледни надбавки (300 лв.), ваучери за храна (200 лв.) и здравна застраховка (42 лв.). Средно за пазара допълнителният отпуск, който се отпуска за служителите, е 5 работни дни.

"В периода 2017-2021 г. тенденцията в увеличението на заплатите покриваше инфлацията. След последвалата по-голяма разлика през 2022 г. наблюдавахме догонване и изравняване с инфлацията през 2023 г., докато днес отчитаме 7% ръст в увеличението на заплати при около 4% инфлация. Съвсем логично, повечето компании гледат по-скоро консервативно в 2025 г., стратегията е запазване на нивата на увеличение от тази година”, сподели Стела Юлзари, старши консултант Mercer Marsh Benefits за България.

Що се отнася до глобалните тенденции в компаниите, наред с чисто финансовите измерения като заплата, придобивки, премии или бонуси сред факторите, които пряко се отразяват на текучеството и задържането на таланти, са грижата за менталното здраве, киберсигурността и емоционалната подкрепа. В глобален план все повече компаниите инвестират в това да гарантират сигурността и доверието на служителите си, а не просто да им осигурят добра заплата.

"Възнагражденията са основният фактор за това служителите да предпочетат дадена компания пред друга, но в последните няколко години забелязваме глобални тенденции, свързани с поведението на бизнеса спрямо отделния индивид и спрямо общността. Сред факторите все повече се нареждат онези, които не са задължително финансово измерими, като емоционална подкрепа, облагородяване на средата, в която живеем, грижа за менталното здраве на служителите, адекватна дигитализация на бизнеса“, сподели Патриция Лопес, лидер на Mercer Marsh Benefitsза Испания.

По отношение на Европа все повече служителите очакват политиките на компаниите да са максимално ориентирани към човешкото същество, а не към служителя, за да се гарантира сигурността и доверието към работодателя. И това не е случайно предвид факта, че над 83% от служителите смятат, че са в риск от „прегаряне“ (burnout). Безспорно грижата за менталното здраве е на първо място сред очакванията на служителите", допълни Лопес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още