IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустрията и образованието търсят най-много работници през септември

Безработицата през месеца е 5,2%, отчита Агенцията по заетостта

11:40 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече свободни работни места са заявени в бюрата по труда в България през септември, след като през лятото беше записан спад по този показател. През първия есенен месец заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар са 9614, показват данните на Агенцията по заетостта.

В реалната икономика свободните позиции са най-много в сферата на образованието (27,4%), следват преработващата промишленост (24,1%), търговията (11%), държавно управление (9,2%), административни и спомагателни дейности (6,3%). Следват хотелиерство и ресторантьорство (6,1%). Продължава тенденцията на по-слабо търсене в сектора в пика на туристическия сезон – тенденция, започнала от юли в разгара на сезонната работа в туризма.

Малко над 14 хил. безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с 21% спрямо август. Други 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници.

Най-търсените от бизнеса професии през септември са: преподаватели, персонал, полагащ грижи за хората, продавачи, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, чистачи и помощници, стопански и административни специалисти, работници по събиране на отпадъци и други.

Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2% при 5,3% за август. В края на септември броят на безработните е бил 147 196 – с 3513 по-малко в сравнение с август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още