IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жените на ръководни позиции в България се увеличават до 68 хиляди

Правителството одобри Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете за 2023 г.

15:38 | 15.10.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Жените на ръководни позиции в България се увеличават, въпреки че остават по-малко от мъжете. През 2023 г. техният брой е достигнал 68 000 - с 3200 повече в сравнение с предходната година. Това показват данните от Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете за 2023 г., който беше одобрен от правителството.

През миналата година делът на жените, които са част от управленски бордове, се е увеличил от 14,8% на 18,3%. Разликата в заплащането между двата пола през 2022 г. е била 13% в полза на мъжете.

Докладът показва, че през миналата година коефициентът на заетостта на жените на възраст 15-64 години е бил 67,4%, а на мъжете - 73,9%.

Разлика се отчита и при средния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. За мъжете той е бил 942 лв., а за жените - 765 лв. Дамите обаче са получавали пенсия средно по 27,6 години, което е с над 7 години повече в сравнение с мъжете.

През 2023 г. средният осигурителен доход за жените е бил 1445,55 лв. За мъжете размерът му е бил 1488,15 лв. - с 6,2% повече отколкото за жените.

Докладът отразява резултатите от изпълнението на политиките в пет приоритетни области: равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост; намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите; насърчаване на равнопоставеността в процесите на вземане на решения; борба с насилието и защита и подкрепа на жертвите; преодоляване на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.

Една трета от фирмите в България са собственост на жени предприемачи според данни на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Дамите притежават около 30% от фирмите в света, а в европейските държави средният процент е 34,5.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 1
cyclop
преди 2 часа
"Разликата в заплащането между двата пола " означава при една и съща длъжност и една и съща свършена работа,да се плаща различно на мъж и жена; това не съществува никъде от десетилетия. А не каквото пробутва пропагандичка в момента - че имало "разлика", която е понеже мъжете работят на по-трудни, по-високо квалифицирани дейности, работят повече часове и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
cyclop
преди 2 часа
"равнопоставеността на жените и мъжете" означава, ако за една позиция кандидатстват мъж и жена, да избереш по-добрият от двамата, независимо от пол; А не да избираш според "адженди" и квоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още