IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служителите от публичния сектор в Германия искат 8% увеличение на заплатите

Очакват се трудни преговори, докато икономиката на страната се насочва към второ поредно годишно свиване

10:29 | 10.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите от публичния сектор в Германия настояват за увеличение на заплатите с 8%. Очакват се трудни преговори между правителството и работодателите, докато икономиката на страната се насочва към второ поредно годишно свиване, предава Bloomberg.

„Разговорите за определяне на заплатите в публичния сектор са особено насочени към засилване на покупателната способност и по този начин - на вътрешното търсене“, посочи в изявление ръководителят на профсъюза „Верди“ Франк Вернеке. „Това е важно за икономическия растеж в Германия“, добави той.

Искането на около 2,5 млн. работници на федерално и общинско равнище идва в момент, когато най-голямата икономика в Европа се опитва да се отърси от продължителен период на слабост. В сряда правителството понижи прогнозата си за 2024 г. и сега предвижда свиване с 0,2%.

Промишлените предприятия страдат от потиснатото търсене в чужбина, както и от структурните проблеми у дома, включително високите енергийни разходи и раздутата бюрокрация.

На този фон работниците в германския производствен сектор все още настояват за увеличение на заплатите със 7%, което работодателите нарекоха нереалистично в настоящата обстановка.

Освен за по-високо заплащане, „Верди“ настоява и за допълнителни отпуски и по-голяма гъвкавост на работното време.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер посочи в изявление, че се стреми да постигне „справедливо споразумение“, като подчерта, че „служителите в обществените услуги са гръбнакът на нашата държава“.

Въпреки това „исканията на синдикатите са много големи“, каза тя. „Ситуацията с бюджета е напрегната, особено в общините“, добави Фезер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още