IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ нарастват умерено

Заявленията са на нива, съответстващи на стабилен пазар на труда

16:25 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, се е увеличил незначително през миналата седмица, сочат данни, цитирани от Bloomberg.

Първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ са нараснали с 6000 до сезонно изгладените 225 хил. за седмицата, приключила на 28 септември, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 220 хил. молби за последната седмица.

Заявленията са на нива, съответстващи на стабилен пазар на труда, който се крепи на ниски нива на съкращения. Спокойствието обаче не е пълно, след като в края на миналата седмица ураганът „Хелън“ предизвика хаос в Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия, Флорида, Тенеси и Вирджиния. Стихията разруши домове и инфраструктура и отне живота на най-малко 162 души в шестте щата. Тази седмица министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заяви, че възстановяването ще бъде „начинание за много милиарди“, което ще продължи с години.

Очаква се спирането на работата на около 30 000 машинни оператори в Boeing и на 45 000 докери по пристанищата на Източното крайбрежие на САЩ и около Мексиканския залив също да замъглят реалната представата за пазара на труда.

Броят на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на безработица, което е косвен показател за наемането на работа, се е понижил с 1000 до сезонно коригираните 1,826 млн. души през седмицата, приключваща на 21 септември, сочат още данните.

Забавянето на пазара на труда се дължи на по-слабото наемане на служители след повишенията на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на стойност 525 базисни пункта през 2022 г. и 2023 г. с цел борба с инфлацията.

Миналия месец централната банка на САЩ понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до диапазона 4,75%-5,00%, което е първото намаление на разходите по заемите от 2020 г. насам, отчитайки нарастващите рискове за пазара на труда. Очаква се паричният орган да намали лихвите отново през ноември и декември.

Данните за молбите за помощи нямат отношение към доклада за заетостта през септември, очакван в петък. Според анкета на Ройтерс работещите извън селскостопанския сектор вероятно са се увеличили със 140 хил. души през миналия месец, след като през август се повишиха със 142 хил. души. През изминалата година увеличението на работните места беше средно 202 хил. души на месец.

Според анализаторите през септември равнището на безработица е останало непроменено на 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още