IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на труда на Острова се затяга с опасенията за новите данъци и правата на служителите

Компаниите все още трупат работна ръка, страхувайки се от невъзможност да я наемат отново по-късно

11:08 | 03.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Наемането и освобождаването на служители във Великобритания е в застой, тъй като работодателите очакват новото правителство да повиши данъците и да засили правата на работещите. Това може да се превърне в спирачка за цялата икономика на страната, предава Bloomberg. 

Броят на служителите, застрашени от уволнение през 2024 г., засега е с почти 12% под нивата отпреди една година. Според Службата по несъстоятелност това е знак, че компаниите все още трупат работна ръка, страхувайки се от невъзможност да я наемат отново по-късно.

Отделни данни от Indeed показват, че свободните работни места остават малко под нивата отпреди Covid-19, за разлика от страни като Франция, Германия и САЩ, където обявите за работа са доста над отчетеното през февруари 2020 г. Сайтът за наемане на персонал също така предупреди, че политическата несигурност както в страната, така и в чужбина, с изборите в САЩ през ноември и ескалиращото напрежение в Близкия изток, може да доведе до пауза в наемането през 2025 г.

Липсата на динамика на пазара на труда рискува да удължи инфлационния и потискащ растежа недостиг на работна ръка, който спъва икономиката от пандемията насам, и да затрудни Английската централна банка в намаляването на лихвените проценти.

Трудовата криза се проявява, когато компаниите се колебаят дали да освободят служители дори при слабо търсене, тъй като се опасяват, че няма да могат да наемат отново, ако активността се повиши. През последните години това затруднява икономиката, след като поради напускане на пазара на труда по болест секторите от строителство до хотелиерство не могат да намерят необходимия им персонал.

Въпреки че натрупването на работна ръка задържа безработицата, то оказва натиск върху фирмите да повишат цените, за да спрат увеличаването на разходите за заплати, което намалява маржовете на печалбата им. Освен това то спъва амбициите им за разрастване, тъй като обвързва ресурсите им. Меган Грийн от Английската централна банка, предупреди, че тази практика може да принуди финансовата институция да поддържа по-високи разходи по заемите, отколкото иначе, за да запази инфлацията на целевото равнище от 2%.

През по-голямата част от 2024 г. пазарът на труда в Обединеното кралство беше в режим на изчакване поради рестриктивните лихвени проценти, които натежаха върху активността, и политическата несигурност в навечерието на изборите на 4 юли.

През лятото заетостта бе малко по-висока, отколкото в края на 2023 г. Сега, когато Лейбъристката партия е на власт за първи път от 14 години, тревогите продължават, тъй като фирмите се подготвят за увеличаване на данъците и намаляване на разходите в националния бюджет, за да се запълни голямата фискална дупка. Компаниите се притесняват и от предстоящ закон, който може да даде на работниците по-голяма сигурност и да засили ролята на синдикатите. Този месец законопроектът за трудовите права трябва да бъде внесен в парламента.

Обявите за работа в Обединеното кралство са спаднали под нивата отпреди началото на кризата. Изображение: Bloomberg Обявите за работа в Обединеното кралство са спаднали под нивата отпреди началото на кризата. Изображение: Bloomberg

Плановете рискуват да развалят връзките на лейбъристите с бизнес общността, която те ухажваха преди изборите, тъй като проучванията в промишлеността показват спад на доверието и предупреждават за удар върху растежа, ако правителството продължи с политиките, които могат да възпрат инвестициите. 

„Определено видяхме, че тази предпазливост се изразява по-скоро в спад на наемането, отколкото в цялостно намаляване на броя на съществуващия персонал“, коментира Джак Кенеди, старши икономист в Indeed Hiring Lab. „В момента много работодатели все още седят със скръстени ръце“, смята той.

Спадът на броя на съкращенията е особено необичаен, като се има предвид, че той настъпи след най-агресивното затягане на политиката на Английската централна банка от десетилетия насам. С 14-те последователни повишения на лихвените проценти централната банка целеше да разхлаби пазара на труда, намалявайки натиска върху заплатите, който се отразява на цените.

Конкуренцията за нови работни места във Великобритания достигна тригодишен връх през август. Изображение: Bloomberg Конкуренцията за нови работни места във Великобритания достигна тригодишен връх през август. Изображение: Bloomberg

„Постоянното натрупване на средства може да забави връщането на инфлацията към целта, като попречи на разхлабването на пазара на труда“, заяви Грийн в реч през май. „Но ако фирмите изведнъж капитулират и спрат да трупат работна ръка, безработицата може да скочи и инфлацията да занижи целевото равнище“, посочи тя.

Спадът в броя на свободните работни места създава труден пазар за търсещите работа. Последните данни на Adzuna показват, че през септември на една обява са се падали над двама кандидати, което е най-много от три години насам.

Финансистите, определящи лихвените проценти на Английската централна банка, продължават да са обезпокоени от силния ръст на заплатите и свития пазар на труда, които разпалват ценовия натиск. Макар че понастоящем инфлацията е близо до целевата и през август АЦБ намали лихвените проценти за първи път след пандемията, представителите на финансовата институция запазиха предпазлив тон по отношение на по-нататъшни намаления.

„Компаниите изчакват да видят дали могат да наемат, а не дали трябва да уволняват“, заяви Тони Уилсън, ръководител на Института за изследване на заетостта. „Основната картина по отношение на търсенето и доверието не е критична, но все още имаме проблеми с предлагането на работна ръка“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още