IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свободните работни места в САЩ се покачват до тримесечен връх

Позициите са се увеличили до 8,04 млн. от ревизираните 7,71 млн. през юли

18:00 | 01.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Свободните работни места в САЩ са нараснали до тримесечен връх през август - тенденция, която противоречи на други данни, сочещи забавяне на търсенето на нови служители, предава Bloomberg.

Свободните позиции са се увеличили до 8,04 млн. от 7,71 млн. през юли. Водещи в това отношение са секторите на строителството и на държавното и местното управление, сочи проучване на Бюрото за трудова статистика за свободните работни места и текучеството на работната сила, публикувано във вторник. Прогнозата в анкета на Bloomberg сред икономисти беше за 7,69 млн. свободни работни места.

Коефициентът на заетост се е понижил до 3,3%, което съвпада с най-ниския резултат от 2013 г. насам, като се изключи началото на пандемията от Covid-19 през 2020 г. Процентът на съкращенията също се е понижил - до 1%.

Въпреки увеличението на броя на свободните работни места други скорошни данни показват, че работодателите са се отдръпнали от наемането на персонал. Представителите на Федералния резерв намалиха лихвените проценти с 50 базисни пункта на заседанието си през септември, отчасти за да предпазят пазара на труда от по-нататъшно забавяне. Те дадоха индикации, че могат да пристъпят към едно понижение с половин пункт през ноември, ако проблемите продължат.

Очаква се правителственият доклад за заетостта през септември, който ще бъде публикуван в петък, да покаже, че темпът на наемане на служители леко се е повишил, а равнището на безработица се е запазило без промяна през миналия месец.

Броят на свободните работни места на един безработен - показател, който Федералният резерв следи отблизо, се е задържал близо до тригодишното дъно на ниво 1,1, сочат още данните от нес. В пика си през 2022 г. съотношението е било 2 към 1.

Т. нар. коефициент на напускане, който измерва процента на хората, които доброволно напускат работата си всеки месец, спадна до 1,9%, което е най-ниското ниво от юни 2020 г. насам. Това предполага, че хората са по-малко уверени в способността си да намерят нова позиция, отколкото преди няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още