IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Вносът на кадри от чужбина в България е неизбежен процес

Предизвикателство е как да се направят продуктивни хората в пенсионна възраст, каза Димо Попов

19:30 | 01.10.24 г. 1

Вносът на кадри от чужбина, колкото и да ни изглежда леко смешен и екзотичен, е неизбежен и това е мнението на всеки голям бизнес в България. Това каза Димо Попов, мениджър в голяма HR компания, по време на "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите на експерта тенденцията е мотивирана и като демографски процес.

„Населението на Европа е застаряващо и много скоро няма да имаме достатъчно младо население, за да захраним тази индустрия, която искаме да расте. Това е вярно и за България, където темповете на изчезване на популацията са доста по-големи", заяви той.

Попов каза, че най-голямото предизвикателство за всеки работодател в България, а и в Европа, е как да се направят продуктивни служителите след 50-, 60- и 70-годишна възраст. 

Експертът обърна внимание, че системата на социално осигуряване трябва да може да издържи тази тежест на остаряващото население.

“Имаме паралелен недостиг на работна ръка и на квалификация, която може да бъде борена чрез автоматизация и чрез внос на работна ръка от трети държави. За целта обаче трябва да предлагаме атрактивни заплати, което доскоро не беше така", посочи Попов.

По думите му имаме нужда от целенасочена държавна политика, която да свърже образование и бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 час
Внос на незнаещи езици, необразовани, безкултурни, без опит, без умения, просто хора от други държави, които искат да отидат на "по-добро място" - НЕ Е внос на работна ръка - колкото и да лъжем и да се преструваме, понеже АДЖЕНДИЧКИТЕ ГО ИЗИСКВАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още