IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Социолог: Въпреки нестабилната политическа обстановка безработицата у нас спада

През последните няколко години в България наблюдаваме недостиг на работна сила и недостиг на умения, каза проф. Васил Киров от БАН

18:55 | 01.10.24 г.

Въпреки че от три години сме в една нестабилна политическа обстановка, през последните тримесечия безработицата спада. Това каза проф. Васил Киров от Института по социология и философия към Българската академия на науките (БАН) по време на дискусията „Бъдещето: Работодатели и кариера“ – мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR. Безработните са около 130 хил. души.

„През последните няколко години в България наблюдаваме недостиг на работна сила и недостиг на умения. Само през 2024 г. много експерти говорят, че българските компании и българската икономика имат нужда от още 300 хил. - 500 хил. души“, каза още Киров.

Според него има три начина да се навакса липсата на работна ръка. Първият е свързан с вноса на работна сила от други страни. Той посочи, че през тази година много се е коментирало евентуалното сътрудничество на България с Индия в тази посока. Вторият начин е да се ангажира тази работна ръка, която не участва по някаква причина в пазара на труда, или мобилизация, привличане на българската диаспора.

Според него, когато в България се публикуват демографски прогнози, много често се говори за катастрофична ситуация. Същевременно миналата година е била такава, в която повече хора влизат в страната, отколкото излизат.

Киров обърна внимание и на ролята на връзката между образованието и пазара на труда. Това е начинът, по който можем да направим този преход – между професиите с по-голямо търсене и тези с по-малко търсене. 

„В България, ако един тийнейджър стане заварчик, след 7-8 години ще печели страхотни пари, но тийнейджърите не отиват да стават заварчици“, каза Киров.

Според него въпреки че много професии се променят вследствие на дигитализацията и определени задачи изчезват, това не означава, че ще изчезнат.

Той даде пример с професията на журналиста и на преводача, които са били много различни преди 10-20 години.

„Много рутинни дейности се отнемат от работещите", каза още Киров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още